eur:
392.37
usd:
365.6
bux:
66784.41
2024. április 26. péntek Ervin

Nincsenek többé hölgyek és urak

A londoni metró-igazgatóság bejelentette, hogy a hangosbeszélőn közölt közlekedési figyelmeztetéseket ezentúl nem kezdik "Ladies and gentlemen" azaz hölgyeim és uraim megszólítással, mert ez esetleg sérti azoknak a fülét, akik nemüket illetően sem ide, sem oda nem akarnak tartozni.

A londoni metró közérdekű hangos bejelentései ezentúl nem a hagyományos "Hölgyeim és uraim" megszólítással kezdődnek, hanem, nemiségtől függetlenül, így: "Hello, everybody" azaz "Helló mindenkinek".

A Stonewall, a brit melegek, biszexuálisok és transzneműek kampányszervezete üdvözölte a metróigazgatóság elhatározását, s támogatta azt Sadiq Khan londoni főpolgármester is. Előfordulhat, hogy egy-egy metró-alkalmazott véletlenül, az utasítást feledve, mégis "Hölgyeim és uraim"-mal kezdi a bejelentést, de ezeket az igazgatóság, mint tudatják, figyelmeztetni fogja.

Az újítás indoklása szerint a metróigazgatóság szeretné, ha Londonban, ebben az oly vegyes népességű nyolcmilliós fővárosban, mindenki befogadottnak érezné magát, amikor metróra száll.

Nagyapám, a színpadi szerző Molnár Ferenc, köztudomásúlag remek humorú, de olykor szabadszájú íróember volt. Egy banketten, valamikor előző századunk húszas éveiben, őt kérték fel a megnyitó beszédre. Molnár végigpillantott az egybegyűlteken, és látta, hogy ott ül az asztalnál népszerű újságíró kollégája is, aki hermafroditának született. Megköszörülte a torkát és így kezdte szónoklatát: "Hölgyeim, uraim és Neuschloss Móni!"

A londoni metrón ezentúl nem különböztetik meg az utasokat nemek szerint. Rendben, ez politikailag korrekt. De ez a "Helló mindenkinek" megszólítás számomra kicsit túl haverkodónak tűnik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×