eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin
Egyre melegebb a pite a francia kampányban

Egyre "melegebb a pite" a francia kampányban

Tovább forrósodik a francia elnökválasztási kampány hangulata: a jobboldal jelöltje, Francois Fillon azzal vádolta meg Francois Hollande államfőt, hogy „fekete kabinetet” működtet, amelynek célja politikai ellenfeleinek lejáratása.

Politikai bombát robbantott Francois Fillon, a jobboldal elnökjelöltje csütörtök este a France 2 állami televízió politikai vitaműsorában. A politikus egy néhány nap múlva megjelenő, baloldali újságírók által írt könyvre hivatkozva azt állította:

Francois Hollande államfő személyesen felügyeli a politikai ellenfeleiről a titkosszolgálat és más állami szervek által készített információkat,

és azokat egy „fekete kabineten” keresztül az érintettek, így többek között az ő lejáratására használja fel.

Fillon szerint a könyvben olvasható állítások példátlanul súlyos jogsértésekre engednek következtetni, és a hatóságoktól azonnali vizsgálat elrendelését követelte. Fillon kijelentéseit még a műsor vége előtt cáfolta az államfői hivatal, sőt a könyv szerzőinek egyike is megszólalt, mondván,

sehol nem írták, hogy létezne egy „fekete kabinet”.

A könyv hátsó borítója minden esetre azzal harangozza be a művet, hogy Francois Hollande „politikai célokra” használta fel az amúgy „átláthatatlan és megcsontosodott” módon működő rendőrséget. A sajtóban megjelent részletekből pedig megtudható: az államfőhöz eljutó legtöbb kényes információ a pénzügyminisztérium Tracfin nevű hírszerző osztályáról származik, amelynek alkalmazottai bármely francia állampolgár bankszámlájába betekinthetnek. A tárcát Hollande egyik legbizalmasabb embere, Michel Sapin vezeti.

A könyv szerint Hollande eme információkat nem csak az ellenzéki politikusok, többek közt Nicolas Sarkozy volt államfő, hanem saját környezete, például Manuel Valls volt miniszterelnöke ellen is felhasználta.

A könyv megjelenése mindenesetre váratlan fordulatot adhat a választási kampánynak.

Addig is a folytatódik a vezető szocialista politikusok átpártolása Emmanuel Macron-hoz: legutóbb egy fajsúlyos politikus, a bal- és jobboldali körökben nagy tiszteletnek örvendő Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter tette meg e lépést.

Az ügy kapcsán Benoit Hamon szocialista elnökjelölt azt mondta:

nem számított ennyi „árulásra” párttársai részéről,

a demokrácia megcsúfolásának nevezve, hogy a párt prominensei nem tartják tiszteletben a jelöltállító választások eredményét.

Ugyancsak a hét fontos eseményei közé tartozik, hogy

lemondott tisztségéről Bruno Le Roux belügyminiszter,

akiről kiderült, hogy parlamenti munkatársként alkalmazta két kiskorú lányát. A politikus esete azért érdekes, mert egyike volt azoknak, akik a legvehemensebben támadták Francois Fillon-t, amiért az feleségét parlamenti asszisztensként foglalkoztatta.

De a baloldali kettős mérce e héten másban is megmutatkozott. Kiderült, hogy Pierre Moscovici, az Európai Unió pénzügyi és gazdasági biztosa, egykori francia szocialista pénzügyminiszter drága öltönyöket kapott ajándékba egy barátjától. Az érintett ebben nem lát semmi problémát, és a francia sajtó is éppen csak megemlítette az ügyet, miközben a múlt héten a média hosszasan foglalkozott azzal a ténnyel, hogy egy ügyvéd barátja drága öltönyöket ajándékozott Francois Fillon-nak.

Amint a fentiekből is kitűnik, a francia választási kampány továbbra is

inkább a botrányokról, mint az egyes programokról szól,

nem véletlen, hogy elemzők egy része egyre gyakrabban teszi fel a kérdést: milyen mélyre süllyedhet még a politika színvonala?

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×