eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Így tanulnak és emlékeznek a gépek

Így tanulnak és emlékeznek a gépek

Tanulni és emlékezni is tud immár a mesterséges intelligencia. A Google DeepMind algoritmusa egy olyan határt lépett most át, amivel az emberi agy egyik funkcióját tudja utánozni.

A mesterséges intelligenciát eddig az különböztette meg az embertől, hogy bár egy adott feladat estében már képes volt a tanulásra, új feladatok esetében gyorsan el is felejtette az ismereteket.

A Google mesterséges intelligencia-szoftvere, a DeepMind azonban már ezt a határt is átlépte.

A program az emberhez hasonló hatékonysággal oldott meg feladatokat, de ami még inkább eredeti, az az, hogy

immár emlékszik a megoldásokra és tanul a tapasztalatokból.

A gondolkodást és megismerést kutató kognitív tudományban a választóhatár ember és program között eddig az emlékezés képessége volt.

Az algoritmusok esetében a szaknyelvben emlegetett „katasztrofális felejtés” működött – azaz, egy új feladat esetében felülíródott a korábban megszerzett tudás. Ezért a programok általában egy dologban nagyon jók, de másban nem.

A DeepMind emberi gazdái

Atari videojátékokon tesztelték a mesterséges intelligencia tanulási képességeit.

A felejtés kiiktatásával a program egyre nagyobb pontszámokat tudott elérni.

A kutatók azt is figyelembe vették, hogy milyen folyamatok segítik az emberi agyban a tudás rögzülését és ezeket próbálták átültetni a programok világába.

Így tanulnak és emlékeznek a gépek

Emellett azt figyelték meg, hogy az állatok agya hogyan tárolja a múltban tökéletesített képességeket – például, hogyan tudnak elrejtőzni a ragadozók elől.

A DeepMind „agya” így egy újabb feladat előtt

megvizsgálja, mely agyi kapcsolódási pontok voltak a legfontosabbak az újonnan megtanult képesség esetében.

Ezt követően megnehezíti ezeknek a törlését, miközben elkezdi tanulni a következő dolgot.

A DeepMind céget 2010 szeptemberében alapították Nagy-Britanniában, amelyet 2014-ben a Google vásárolt meg.

 Bár a DeepMindnak most sikerült átlépnie a felejtés határát, a mesterséges intelligencia még messze van attól, hogy az emberéhez hasonló képességekkel rendelkezzen – emlékeztetnek szakértők.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×