Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb fordulat a dubaji gyilkosság ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
További nyolc izraeli jelentkezett, hogy az ő személyazonosságukat is felhasználták azokhoz az európai útlevelekhez, amelyekkel egy Dubajban meggyilkolt Hamász vezető állítólagos gyilkosai utaztak. Sőt, immár Ausztrália is berendelte Izrael nagykövetét, ausztrál úti okmányok is képbe kerültek.

Újabb nap, újabb fordulat az al-Mabhuh-sagában, amely olyan szövevényesnek tűnik, hogy kezd egy rosszul megírt kémregényre hasonlítani.

Izraelben nyolc újabb ember állt elő azzal, hogy ellopták a személyazonosságát, és Dubaj az ő nevükre kiállított útlevéllel utazó személyeket köröz az iszlamista Hamász egyik vezetőjének meggyilkolása miatt.

Egy nappal korábban az emirátus újabb 15 embert tett a körözöttek listájára. Az új gyanúsítottak között volt az Izraelbe Nagy-Britanniából bevándorolt, 62 éves Raphael Cannon is, akinek fia elmondta, hogy a hamisan kiállított útlevélen minden személyes adat stimmelt, de másvalaki fényképét ragasztották bele. "Kinél jelenthetem ezt be?" - tette fel a költői kérdést.

A szálak Izraelbe vezetnek

A dubajiak számára nem kétséges, hogy az izraeli titkosszolgálat, a Moszad áll a gyilkosság háttérben. Arra azonban továbbra sincs magyarázat, miért lett volna szükség 26 emberre Mahmúd al-Mabhuh meggyilkolásához. Ahogyan az sem, hogy az állítólagos titkos ügynökök miért sétáltak fel-alá a bekarmerázott városban, és hagyták, hogy temérdek videofelvétel készüljön róluk. Az is nehezen érthető, hogy egy részük miért mehetett az akció előtt hónapokkal Dubajba.

Az izraeli kormány egyelőre nem reagált, de Cipi Livni ellenzéki vezető azt mondta: al-Mabhuh halála jó hír mindenkinek, aki a terroristák ellen küzd.

Morcosak

Közben az ügy hullámai elérték a távoli Ausztrália partjait is: a dubai hatóságok szerint a körözött személyek között háromnak ausztrál útlevele volt. Ezek után az ausztrál külügyminiszter berendelte hivatalába az izraeli nagykövetet. Stephen Smith azt mondta: nem fogja baráti cselekedetnek tartani, ha országát is belekeverik az ügybe. Az európai vezetők közül az ír diplomácia vezetője nyilatkozott úgy, hogy "nagyon haragszik" az információlopás, és a hamis úti okmányok kiállítása miatt.

Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter viszont felvetette: "az európaiak túl sok James Bond-filmet néznek."

Az izraeli hatóságok szerint al-Mabhuh iráni fegyvereket és rakétákat akart vásárolni a gázai militánsok részére.

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy maguk a dubaji hatóságok állítják: az al-Mabhuh ellen fellépő csoport két tagja hajón hagyta el az emirátust - Irán felé. Azt, hogy a Moszad emberei miért tennék ezt, nem hangzott el magyarázat.