Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A német fogyasztó egyre kevésbé bíznak a jövőben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nürnbergi piackutató intézet kedden közétett januári előrejelzése a német fogyasztók bizalma csökkenőben van. December eleje óta ugyanis 0,3 százalékponttal esett a bizalmi index - ami nagyban összefügg azzal a nemrég közétett felméréssel is, hogy jövőre a polgárok vásárlóereje elmarad az idei szint mögött.

Decemberben még 3,6-en állt a fogyasztói index, a januári kilátásokra vonatkozó adatok azonban már távolról sem ennyire biztatóak, ugyanis a most végzett felmérés alapján a bizalmi index 0,3 százalékponttal kevesebbet mutat. A nürnbergi piackutató intézet szerint a lakosság erősen borúlátó a munkaerőpiaci helyzetet illetően.

Ennek ellenére a lakosság gazdasági várakozásait kifejező index több, mint másfél százalékkal emelkedett, ami viszont az ősszel hivatalba lépett jobbközép koalíció válságkezelő intézkedéseinek sikerébe vetett bizalomról tanúskodik.

A fogyasztók derűlátását némileg befolyásolja a Welt am Sonntag című napilap által nyilvánosságra hozott felmérés is, amely szerint jövőre a vásárlóerő visszaesik. A 82 millió polgár jövőre ugyanis átlagosan 18 904 euro felett fog rendelkezni, ami csaknem 50 euróval marad el az idei szint mögött.

Tartományi és regionális szintre lebontva a keletnémetek a sereghajtók, míg több bajorországi körzetben 26 ezer eurót is meghaladja az egy főre eső vásárló erő összege.