eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin

A német fogyasztó egyre kevésbé bíznak a jövőben

A nürnbergi piackutató intézet kedden közétett januári előrejelzése a német fogyasztók bizalma csökkenőben van. December eleje óta ugyanis 0,3 százalékponttal esett a bizalmi index - ami nagyban összefügg azzal a nemrég közétett felméréssel is, hogy jövőre a polgárok vásárlóereje elmarad az idei szint mögött.

Decemberben még 3,6-en állt a fogyasztói index, a januári kilátásokra vonatkozó adatok azonban már távolról sem ennyire biztatóak, ugyanis a most végzett felmérés alapján a bizalmi index 0,3 százalékponttal kevesebbet mutat. A nürnbergi piackutató intézet szerint a lakosság erősen borúlátó a munkaerőpiaci helyzetet illetően.

Ennek ellenére a lakosság gazdasági várakozásait kifejező index több, mint másfél százalékkal emelkedett, ami viszont az ősszel hivatalba lépett jobbközép koalíció válságkezelő intézkedéseinek sikerébe vetett bizalomról tanúskodik.

A fogyasztók derűlátását némileg befolyásolja a Welt am Sonntag című napilap által nyilvánosságra hozott felmérés is, amely szerint jövőre a vásárlóerő visszaesik. A 82 millió polgár jövőre ugyanis átlagosan 18 904 euro felett fog rendelkezni, ami csaknem 50 euróval marad el az idei szint mögött.

Tartományi és regionális szintre lebontva a keletnémetek a sereghajtók, míg több bajorországi körzetben 26 ezer eurót is meghaladja az egy főre eső vásárló erő összege.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×