eur:
389.67
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Koronavírussal fertőzött beteget látnak el az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének munkatársai a főváros XVII. kerületében 2021. március 19-én. Az életmentésre tervezett mobil intenzív egység (Mobile Intensive Care Unit, MICU) tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz. A mentőautó felszereltsége akár komolyabb beavatkozások elvégzését is lehetővé teszi. A koronavírus-járvány idején az egység feladatai közé tartozik a súlyos, lélegeztetett betegek szállítása, a betegellátás és tesztelés.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Rekordhosszan volt covidos, ritkaság történt a szervezetében

Az eddigi leghosszabb Covid-fertőzés esetét írták le a holland Amszterdami Egyetem kutatói. A 72 éves beteg 2022 februárjában fertőződött meg, és semmilyen kezelésre nem reagált.

Egészen új értelmezést nyert a hosszú Covid kifejezés az Amsterdami Egyetem kutatóinak legfrissebb esetleírásában. Normál esetben akkor beszélhetünk hosszú Covidról, ha egy betegnél még azután is jelentkeznek tünetek, hogy már kigyógyult a fertőzésből. Egy holland férfi esetében viszont egészen másról van szó, az IFLScience beszámolója szerint ugyanis

a páciens csaknem két éven át, 613 napon keresztül volt fertőzött

– írja a hvg.hu.

A kutatók közlése szerint ez a leghosszabb ideig fennállt (ismert) fertőzés: olyan sokáig volt a beteg szervezetében a vírus, hogy volt ideje egy új variánssá mutálódni.

A 72 éves férfi korábban őssejt-transzplantációt kapott, hogy ezzel kezeljék a vérrákját, később azonban egy másik rákos megbetegedést, az úgynevezett diffúz nagy B-sejtes limfómát diagnosztizáltak nála. A erre kapott gyógyszer miatt súlyosan legyengült az immunrendszere. Koronavírussal 2022 februárjában fertőződött meg, amit monoklonális antitestek és szteroidok kombinációjával kezelték. Kiderült, hiába, a fertőzés ugyanis tartóssá vált. Bár több védőoltást is kapott, a szervezetében nem termelődött ellenanyag.

A férfi végül 613 napon át volt beteg, ez idő alatt pedig többször is kórházba kellett szállítani. Érdekesség, hogy a fertőzés után nagyon rövid időn belül, már 21 nappal később a mutáció első jeleit lehetett felfedezni a víruson, ami összefüggésbe hozható az egyik gyógyszerrel, amivel kezelték – olvasható. 2022 februárja és 2023 szeptembere között 27 koronavírus-tesztet végeztek el rajta, a minták pedig további 50 mutációt tártak fel. Ezek között megtalálhatók voltak a tüskeprotein egyes mutációi, amelyek arra utalnak, hogy

a vírus alkalmazkodott ahhoz, hogy megkerülje az immunrendszert.

Mindez a mögöttes egészségügyi problémák ismeretében azt jelentette, hogy a férfi szervezetének soha nem is volt esélye megszabadulni a koronavírustól. Arra ugyanakkor nincs bizonyíték, hogy a mutáció bárkit is megfertőzött volna.

A férfi 2023 októberében, az alapbetegség kiújulása miatt halt meg.

Az esetet egy szeptemberi orvosi konferencián mutatják majd be részletesen az orvosok – jegyzik meg.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×