eur:
390.65
usd:
364.14
bux:
68411.47
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Egyedülálló koponyasebészeti beavatkozás a Pécsi Tudományegyetemen

A munkacsoport kéthetente tud elvégezni nagyműtétet.

Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek daganatos betegeken a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) fül-orr-gégészei és idegsebészei - közölte a felsőoktatási intézmény. A PTE közleményében azt írták: a speciális eljárás Magyarországon jelenleg csak a pécsi klinikán érhető el rendszeresen az érintett páciensek számára.

Az oldalsó koponyaalapi elváltozások kezelésében elvégzett összetett speciális műtétek hatalmas kihívás elé állítják az orvosokat, hiszen a beavatkozásokhoz komoly szakmai tapasztalatra és felkészültségre van szükség - jelezték.

A kooperáció a fül és a halántékcsont jó-, és rosszindulatú elváltozásait, valamint a kisagy-híd szögleti daganatok különböző típusait kezeli a nemzetközi irányelvek szerint sebészeti és konzervatív módokon. Több alkalommal a műtét során hallásrehabilitációt is elvégzett a team egy különleges eszköz beültetésével, úgy nevezett cochlearis-implantációval.

A közleményben kitértek arra, hogy a sikeres ellátáshoz nélkülözhetetlen személyi és tárgyi feltételek eddig csak korlátozottan, vagy egyáltalán nem voltak elérhetők Magyarországon, tavaly év elejétől azonban a PTE KK biztosítja a szakmai stáb rendszeres együttműködését.

Eddig 37 sikeres beavatkozást végzett el a munkacsoport, a nagyműtétekre pedig kéthetente tudnak sort keríteni.

Közölték: a pécsi klinikán a komplex műtéti beavatkozás biztonságához sokszor nélkülözhetetlen többcsatornás idegmonitor és navigációs berendezés is rendelkezésre áll, továbbá a műtéti vérzést csökkentő előzetes beavatkozásokat is elvégezhetik.

A PTE Klinikai Központ és a munkacsoport a jövőben országos, majd európai regionális ellátó centrumként kívánja elvégezni a műtéteket, valamint egy oldalsó koponyalap-sebészeti magyar és nemzetközi oktatói központ létrehozását is tervezik - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×