eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
napkitörés
Nyitókép: NASA's Goddard Space Flight Center/SDO

Egyszerre két, rendkívül erős napkitörés érte el a Földet

A jelenség az elmúlt hat év legerősebb geomágneses viharát okozta.

Március 23-án egy 1,1-es magnitúdójú, X-osztályú (legnagyobb erősségű) napkitörés történt, ami ráadásul ezúttal mert két napfolt (az AR3614 és az AR3615) egyidejű robbanásával indult. A szinkronrobbanás miatt egy óriási plazma- és sugárzásfelhő lövellt ki a Napból, aminek egy része eltalálta a magnetoszférát, ami így meggyengült, és töltött részecskék mélyebbre is be tudtak hatolni a légkörbe - írta a Telex a SpaceWeather.com beszámolója alapján.

A szombati geomágneses vihar elérte a G4-es szintet (erősségjelző kategória - G4-es esetén már a 45. szélességi fokon, vagyis többek közt Magyarországon is megjelenik a sarki fény). Emiatt lehetett sarki fényt látni Ausztráliában, Új-Zélandon és Alaszkában is, és Magyarországon is felderengett egy-két helyen.

A lap összegzése szerint néhány kutató úgy véli, valójában már el is értük a szoláris maximumot (a Nap 11 éves ciklusának végén megszaporodnak a napfoltok és a napkitörések, végül felcserélődnek a csillag mágneses pólusai), pedig csak egy évvel későbbre lőtték azt be. 2024-ben már hat X-osztályú napkitörés történt, míg 2023-ban egész évben tizenkettőt regisztráltak, tehát láthatóan gyakoribbak.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×