Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bill Gates az érintés varázsáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Öt éven belül drámai módon megváltozik az ember és a számítógép kommunikációja - állítja Bill Gates, a Microsoft vezetője. Gates szerint például a billentyűzetet és az egeret fokozatosan az érintésre és hangra épülő technológia váltja fel. Gates a BBC honlapja olvasóinak kérdéseire válaszolva beszélt erről.

Bill Gates azt mondja, hogy pár éven belül búcsút mondhatunk a billentyűzetnek. A számítógépekkel ugyanis egyre inkább "természetesebb" módon, érintéssel, hanggal, vagy épp vizuális jelekkel fogunk kommunikálni. Mindenhol lesz érintőképernyő a dohányzóasztaltól kezdve az autóig - állítja.

Mindenkiből lehet Tom Cruise

A számítógép például látni fogja, hogy mit csinál a felhasználó és erre fog reagálni - fejtegette Gates a BBC online látogatóinak kérdéseire válaszolva.

A Microsoft főnöke például bemutatta cége és fejlesztését, a Microsoft Surface, azaz Felület számítógépet, amely egy nagyméretű érintőképernyőre emlékeztet.

A képernyőn a mutatóujjunkkal megragadva lehet forgatni és mozgatni például a fényképeket - hasonlóan ahhoz, ahogy Tom Cruise tette a Különvélemény című fantasztikus filmben.

Gates: a kritikák nyomán a Microsoft megújítja a Vistát

Öt éven belül több tízmillió ember lapozgat majd így a fotóalbumában, vagy a zenekollekciójában, vagy éppen szervezi az életét ezzel a technológiával - mondta Gates.

A Las Vegas-i szórakoztató-elektronikai vásáron tartott beszédében Gates tovább részletezte az általa "természetes interfésznek" nevezett technológi jellemzőit és példaként hozta fel az érintőképernyős iPhone mobiltelefon és a mozgásra reagáló Nintendo Wii játékkonzol sikerét.

A Microsoft főnöke reagált a Windows legújabb operációs rendszere, a Vista kapcsán elhangzott bírálatokra, de csak annyit mondott, hogy hallgatnak az észrevételekre, és egy új verzióval állnak elő.

A jövő technológiája: szöveges rádió és telefonnal vezérelt ház

A Las Vegas-i kiállításon sok más gyártó is szerepelt. Csak ízelítő a kiálított termékekből: az internetről távirányítható játékrobot beépített kamerával - azaz távolról is szemmel tarthatja lakását a felhaszáló, de a robot vicceket és mesét is mond a gyerekeknek.

Egy másik találmány a halláskárosultaknak szóló rádió - ez egy olyan technológia, amely valósidőben írott szöveggé alakítja át az elhangzottakat, és kifejlesztésében az amerikai NPR közszolgálati rádió vett részt.

A látogatók emelett találkozhattak az úgynevezett "egydrótos tévével" - ami egy olyan készülék, amely drótnélküli wifi technológiával kommunikál például a dvd lejátszókkal. Egyetlen vezetéke az, amelyet a falba kell bedugni. Japán cégek pedig bemutatták azt a mobiltelefont, amivel az ember az otthonát távirányíthatja.