eur:
392.51
usd:
366.12
bux:
66839.2
2024. április 26. péntek Ervin
Három dudás egy csárdában - a spanyol bajnokság éve

Három dudás egy csárdában - a spanyol bajnokság éve

Az IFFHS, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet Diego Simeonét, az Atlético Madrid argentin mesterét választotta 2016 legjobbjának. „Cholo" volt valóban az esztendő legjobb edzője a világ legkiválóbb játékosainak bajnokságában is? Kételkedünk. Az inforadio.hu összeállítása a La Ligáról.

A spanyol élvonal vitathatatlanul a világ legjobbja. 2016 tavaszán a Bajnokok Ligája és az Európa Liga elődöntőjének összesen nyolc csapatából négy volt spanyol, egy ötödik csapatot, a Barcelonát egy országbeli rivális, az Atlético Madrid ütötte ki az előző fordulóban. Csak egy hajszálon (illetve Jürgen Klopp Liverpoolján) múlt, hogy ne legyen mind a négy döntős ugyanazon liga képviselője.

Azért a négyből három sem rossz arány...

Az elmúlt három teljes szezonban összesen hat győztest arattak a BL-ben és a második számú sorozatban, s mindegyik spanyol volt. A France Football 2016-os aranylabda-választásán az első hat helyezett kivétel nélkül a Real Madrid, a Barcelona vagy az Atlético tagja volt.

Zidane színre lép

A legjobbak legjobbja 2016-ban a Real Madrid volt, amely egész évben mindössze két vereséget szenvedett. Egyet a bajnokságban, az Atlético Madrid elleni februári hazai meccsen, egyet pedig a Bajnokok Ligájában Wolfsburgban – de ez utóbbi semmit sem számított, ezzel együtt továbbjutott a Madrid. Zidane nagy hátránnyal vette át a Primera Divisiónban a csapatot, hiába szerzett több pontot tavasszal, mint a Barcelona, már nem tudott bajnoki címet nyerni. Ellenben első lett a Bajnokok Ligájában, majd a két további nemzetközi kupában, az európai Szuperkupában és a klubvilágbajnokságon.

A teljes őszt veretlenül játszotta végig

a tétmérkőzéseket tekintve.

Zidane gyorsan megtalálta az általa legjobbnak vélt összeállítást, a nagy újítása Casemiro „újrafelfedezése" volt. A brazillal sokkal stabilabb lett a középpályás-védekezés. A francia edző legszívesebben a Navas – Carvajal, Varane (Pepe), Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos – Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo tizenegyet választotta volna, ha nincs, különösen ősszel, a sok sérülés.

Kiindulhatnánk az Aranylabda-rangsorból az esztendő teljesítményeit értékelve, Cristiano Ronaldo ismét nagyszerű évet zárt, egymás után dönti meg a gólrekordokat. Ám megítélésünk szerint Gareth Bale és Sergio Ramos legalább akkora szeletet érdemel 2016-ban a siker tortájából, mint a portugál. A Madridnál jól láthatóan hosszú távra terveznek a mostani kerettel, ezért hosszabbította meg a klub november táján több kulcsjátékos, például Toni Kroos és Luka Modric szerződését is. (A horvát középpályás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az El Mundo Deportivo felmérése szerint a Barcelona szurkolói legszívesebben őt igazolnák át a Real Madridból!)

Miután a nemzetközi Sportdöntőbíróság verdiktje alapján 2017 nyarán már igazolhat új játékosokat a Real Madrid (korábban hosszabb büntetést rótt ki a FIFA a klubra), elképzelhető már a téli időszakban James Rodriguez és Pepe távozása is. A kolumbiai ára borsos, s minden bizonnyal marad Európában, a portugál ellenben, ha megy, Kína felé veszi az irányt. A Marca nemrégiben a Real Madrid története legjobb külföldi középhátvédjeként ünnepelte (mi inkább megtartanánk ezt a titulust az uruguayi születésű Santamaríának, az ötvenes évek csillagának, de) Pepe kétségtelenül megszolgálta a 2007-ben irreálisan magasnak tűnő, 30 millió eurós vételárát. Egyébként a légiósok közül csak Roberto Carlos (527), Marcelo (380), Cristiano Ronaldo (367) és Karim Benzema (337) játszott nála (327) több meccset a Real Madridban.

Hullámvasúton a Barcelona

A Barcelona 2016 tavaszán megnyerte a La Ligát és az országos kupasorozatot is, de az Atlético elleni BL-negyeddöntőt elrontotta. A párharc éppen azokra a hetekre esett, amikor Luis Enrique együttese mélypontra került tavasszal: emlékezetes, hogy miután 2015. október 3. után 39 meccsen egyszer sem kapott ki, áprilisban ötből négyszer veszített mindössze bő két hét alatt. A 2016–2017-es idényben rosszul kezdte a bajnokságot (a hetedik forduló után már nyolc vesztett pontja volt, ilyenre Messi bemutatkozó évada óta nem volt példa a csapatnál), majd november közepétől három mérkőzésen hat pontot veszített a bajnokságban.

Mindazonáltal amióta Messi visszatért az Atlético ellen összeszedett szeptemberi sérüléséből, a csapat veretlen a Primera Divisiónban, s csak a Manchester Citytől kapott ki – elsősorban felforgatott védelme miatt – a Bajnokok Ligájában.

Ősszel a Barcelona szerezte a legtöbb gólt a spanyol élvonalban,

nagy különbség az egész esztendőt figyelembe véve a Real Madriddal szemben, hogy ameddig Cristiano Ronaldo mellett nincs egy közel azonos gólerejű középcsatár, addig Messi oldalán Luis Suárez termeli a gólokat. (Az uruguayi volt a spanyol gólkirály és az európai aranycipős 2015–2016-ban, s vezeti a góllövőlistát a La Ligában most is, igaz, Messivel holtversenyben.)

Atlético: csodás tavasz után halvány ősz

Az Atlético bajnoki harmadik és BL-döntős volt 2016 tavaszán, de gyengébb őszt zárt. A nemzetközi porondon a BL-résztvevők közül legtovább maradt százszázalékos, a Bayern Münchent megelőzve megnyerte a csoportját, ebben nem akadt hiba. A bajnoki teljesítménye ellenben elmaradt a várttól. Jan Oblak és a védelem a 2015–2016-os idényben 38 meccsen 18 gólt kapott, ősszel a 16. forduló után már tizennégynél jár. Félreértés ne essék, ez is pazar mutató (csak a Villarrealnak védekezett hatékonyabban), de az Atléti kevesebb gólt szerez, mint a két nagy riválisa, ezért minden bekapott gólnak jelentősége van. A csapat

egyelőre csak a hatodik helyen áll a bajnokságban, s ez nagy csalódás.

(Igaz, csak egy pont a hátránya a negyedik Villarreallal, az ősz meglepetésalakulatával szemben.) Simeone „matracosai" október 15. után két hónap alatt hétből csak két bajnokit tudtak megnyerni, a megszerezhető huszonegy pontból hetet szereztek meg. Még nagyobb baj: ebben a periódusban, ráadásul szerzett gól nélkül, kikaptak a riválisok közül a Real Madridtól, a Sevillától, a Villarrealtól és a Real Sociedadtól is. A Barcelonán kívül mindenkitől, aki előttük áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×