eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mikor tér már vissza a Ferrari esze?

Elsősorban a McLaren házi botrányáról marad emlékezetes a 22. Forma-1-es Magyar Nagydíj. A wokingiak csütörtökön még a kémügyről nem akartak beszélni, vasárnap pedig már a megbüntetett Fernando Alonso nem szólt a futamgyőztes Lewis Hamiltonhoz. A hungaroringi versenyhétvégére Michael Schumacher visszavonulása ellenére a tavalyinál 20 százalékkal többen voltak kíváncsiak.

Felemás versenyhétvége után búcsúzott a Hungaroringtől a McLaren-csapat. A wokingiak csütörtökön bezárkóztak, hogy ne kelljen a kémbotrány fejleményeiről nyilatkozniük, pénteken gyorsaságukkal tűntek ki, a szombati napot az időmérő edzés botránya miatt zárták pattanásig feszült idegekkel, vasárnap pedig Hamilton sikerének örülhettek.

Az angol pilóta azért nem lehet felhőtlenül boldog, mert csapattársa, a spanyol Fernando Alonso - a kvalifikáción történtek miatt kapott büntetése után - nem is állt szóba vele. Az újonc Hamilton az utolsó szakaszban nem tartotta be az egyik csapatutasítást, majd minősíthetetlen stílusban ordibált felfedezőjével és főnökével, Ron Dennisszel a csapatrádión, miután nem tudott felérni a gyorskörére, és - a sportfelügyelők döntéséig - lemaradt az első rajtkockáról.

Alonso kerékcseréje után ugyanis a kétszeres világbajnok több mint fél percet vesztegelt elfogadható indul nélkül a boxutcában. Húsz másodpercet a csapat írt elő számára, majd versenymérnöke nem jelzett a megfelelő időben.

A spanyol pilóta végül csak a hatodik helyről rajtolhatott, és nem volt esélye a futamgyőzelemre, szorosan a német Nick Heidfeld mögött a negyedik helyen intették le. Igaz, a közönség legalább tőle láthatott két mesteri előzést.

(Amúgy ez a német versenyzők napja volt: Heidfeld megismételte tavalyi harmadik helyét, Ralf Schumacher sokáig Alonsót is maga mögött tartotta, végül hatodik lett, mögötte pedig Nico Rosberg a barcelonai futam után szerzett pontokat.)

Van-e visszaút a Ferrari számára?

A futam előtti 24 óra hatalmas nyomása ellenére Hamilton jól kezdett, az első két körben elhúzott a finn Kimi Raikkönentől, aki hiába tűnt gyorsabbnak angol riválisánál, egyetlen másodpercre sem tudott elé kerülni.

<

Massa stratégiai bakik miatt nem szerzett pontot (fotó: Mihádák Zoltán) (képgaléria)

A Ferrari brazilja, Felipe Massa rémálomszerű hétvégén van túl, az időmérő edzésen hibázott, majd a szerelők bakija miatt a 14. helyről kezdhette meg a mogyoródi száguldást, végül az újabb taktikai melléfogások után csak a 13. lett. Nem kétséges: nagyon várják már az egyéves pihenőjét töltő stratéga, Ross Brawn visszatérését az olasz istállónál.

A maranellóiak helyzete kritikussá vált a világbajnoki pontversenyben. Míg Hamilton 80 és Alonso 73 ponttal várhatja a folytatást, Raikkönen neve mellett 60 pont szerepel, Massa pedig maradt 59 pontos.

A Ferrarinál abban bízhatnak, hogy a hátralévő hat futam helyszínei közül egyértelműen több kedvez az F2007 kódjelű autónak, ráadásul a McLaren a konstruktőri pontjait most nem kapta meg, a kémügy miatt pedig akár újabb büntetésre is számíthatnak a belső feszültséggekkel terhelt wokingiak.

A Forma-1-es mezőny a Hungaroringről most nyári szabadságra ment. A következő versenyt, a Török Nagydíjat augusztus 26-án rendezik Isztambulban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×