eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fábiánné nem dolgozna többet férfiakkal

Irányítani kell a versenyzőket ahelyett, hogy az edző különböző kéréseknek engedne - mondta Fábiánné Rozsnyói Katalin az InfoRádió Gólvonal című sportmagazinjában. A kajak-kenu sport egyik legsikeresebb edzője munkamódszerei mellett beszélt Kovács Katalin Eb-ezüstérmeiről, a nők közötti rivalizálásról és Angyal Zoltán szövetségi kapitányról is. Az alábbiakban az interjú szerkesztett változatát olvashatják.

A spanyolországi Európa-bajnokság előtt azt mondta: nem számít arra, hogy a magyar kajakozó hölgyek minden számban érmet szereznek. Elégedett volt az eredménnyel?

Igen, kicsit jobban is sikerült, mint vártam. Az Eb mindig csak felmérés számunkra, ilyenkor tudjuk meg, hogy miben kell még változtatnunk.

A fiatal Szabó Gabriella, Kozák Danusia páros 1000 méteren győzni tudott. Önt is meglepték?


Némi meglepetést keltettek sikerükkel, de amikor láttam, hogy szinte mindenki az olimpiai számokra összpontosít, már bíztam az éremszerzésben. Igaz, kis híján lecsúsztak az aranyéremről. Szabó Gabi ősszel került hozzám sok huzavona után. Danusiát akkor nem is vállalhattam a nagy létszám miatt.

Legfeljebb hány versenyzővel érdemes együtt dolgozni?


Nyolccal. Többre már nagyon nehéz odafigyelni, de az egymás elleni edzéseken a versenyhelyzet növeli a színvonalat.

A nagy rivalizálás miatt sem érdemes túl nagy csoporttal készülni?

A nők valóban kritikusabbak egymással szemben is. Finomabbak egymás előtt, de ez veszélyesebb, mert több az intrika, mint a férfi versenyzőknél. Sokszor nekem kell békebírónak lennem.

Hogyan rendezhetők az ilyen konfliktusok?


Először is jó, ha tudomásomra jut a probléma, mert akkor megakadályozhatom a helyzet elmérgesedését. Voltak versenyzők, akiket helyre kellett tennem, ezután egy szinten már nem is mertek túlmenni.

Mennyivel volt könnyebb a helyzete az athéni olimpia után, amikor jóval kevesebb versenyzővel - jóformán csak Kovács Katalinnal, Janics Natasával és Kolonics Györggyel - dolgozott együtt?


Határozottan könnyebb volt. Jól éreztem magam abban a közegben, mert mindent láttam, mindent hallottam, nem vitte el senki a figyelmemet. Az akkor jó csapat volt.

Mennyire kellett őket akkor kordában tartani?


Nem nekem sportolnak, hanem saját maguknak. Én csak egy eszköz vagyok, akit ki kell használniuk az eredmény elérése érdekében. Ugyanakkor szeretem, ha kérdeznek, ha a terveimben partnerek, ha irányíthatom őket. Nem a tojás volt előbb, hanem a tyúk. Muszáj valamennyire vezetni a versenyzőt.

Különben ellustulnak?

Azt talán nem, de szeretik könnyebbé tenni a munkát. Az edzőnek többet kell követelnie már csak azért is, hogy még egy esetleges későbbi kihagyás beleférjen. Előre kell tervezni.

A versenyző soha nem lehet igazán maximalista?

Ezt állítom. Sokszor csinálnának mást vagy másképpen, de a felkészülést én irányítom, nem engedhetek különösebb indok nélkül mindenféle kérésnek.Kolonics Györgyöt máshogy kellett kezelnie, mint a hölgyeket?

Üde színfolt volt köztünk kenusként. De ő volt a legtapasztaltabb versenyző a csapatban, így nehezen tudta megszokni az általam irányított felkészülést.

Mennyire ítélte sikeresnek a Kolonics Györggyel együtt töltött időszakot?


Eredményes volt, bár bizonyos dolgokban hibáztam. Gyuri nem nagyon tud lazítani, a szabadnapokon sem pihent, és pedig ezt a közös edzéseken nem vettem figyelembe.

Dolgozna még férfiakkal?


Nagyon jó volt velük, Kozmann Gyuri is csatlakozott hozzánk bizonyos időszakokban, de nem. Elég sokszor megverettem őket a lányokkal, hátha nem hagyják majd magukat. Ezt sem lett volna szabad.

Mennyivel járt a világ előtt akkor a Kovács, Janics páros?


Itt azért a riválisokat is nézni kell. Tény, hogy ez akkor nagyon jó kettős volt, de nem lehet egy szinten túl hajtani bizonyos egységeket. Az idősebb és a fiatalabb versenyzők más tapasztalatokkal rendelkeznek. Nem mindegy, hogy ki milyen kemény munkára hajlandó...

A Paksy Tímea, Benedek Dalma duó ilyen szempontból ideálisnak tekinthető.

Ez valóban egy összeszokott páros, ifiben is együtt eveztek, tehát valamit nagyon jól csinálnak. Ezt a kettőst még tanulmányozom, hiszen kevésbé ismerem, egy éve még nem is velem dolgoztak, csak ellenfélként figyelhettem őket. Az időeredményeik meggyőzőek, folyamatosan fejlődnek. Remélem, ez a folyamat nem áll meg.

Nem is bánja, hogy végül nem Kovács Katalin ült be Paksy mögé?

Õk az edzéseken jól mentek, nem igaz, hogy nem illettek össze. Kati ugyanakkor az egyesre akart összpontosítani.

Kovácsnak az Európa-bajnokságon a páros nélkül is négy száma volt. Mindegyikben ezüstérmes lett. Nem okozott csalódást?

Nekem nem, de ő kissé másként élte meg a történteket, mert nem értette meg az okokat. Kati az athéni olimpia előtti - számára sikertelen - válogatóversenyek óta nem ment egyest. Ez ugyanakkor hosszabb ideig tart a párosnál, és most vissza kell szoknia, hogy a hajrákra megújuljon. Most újra fel kell építenünk a távot, de jó úton jártunk.

Kovács mely számokban indulna az olimpián?

Egyesben mindenképpen, ez a fő célja. Az Athénban történtek után sem mondott le erről. Valószínűleg négyest is megy majd. Egy versenyzőnek viszont három szám sok.

Mennyire nehezítette meg a szolnoki felkészülést a múlt heti 40 fokos kánikula?


Korán és későn edzettünk, de erőfejlesztésre nem volt idő. Maga a hőség nem viselte meg igazán a versenyzőket. A lányok inkább értem aggódtak.

A duisburgi olimpiai kvalifikációs vébén milyen eredménysorral lenne elégedett? Csak három arannyal 500 méteren?


A verseny előtt az ember nem szívesen mondja ki azt, amiről álmodik. De most úgy néz ki, hogy ez összejöhet.Szeptemberben dönt a Magyar Kajak-kenu Szövetség a szövetségi kapitány és az edzők hatásköréről. Erre Angyal Zoltán szakvezetőnek tettek ígéretet, miután nem fogadták el az elnökség tagjai a kapitány lemondását. Mindez néhány nappal a szegedi Világkupa után történt, miután a versenyen Angyal Zoltán terve ellenére nem ülhetett össze Kovács Katalin az ön csoportjától korábban távozott Janics Natasával, ezt ön ugyanis nem engedte.

A versenyzők kötelességeit is rögzíteni fogják. Szerintem nem vártható nagy változás egy évvel az olimpia előtt. Én kiegyeznék a mostani felállással.

Angyal Zoltán viszont valószínűleg nem...


Ha egy szövetségi kapitány egész évben kétszer látja a csapatot, nyolc hónapig nem vett tudomást róla, akkor nem szerencsés helyzet, ha az edző ellenében akar változtatni. Többet kellett volna velem kommunikálnia. Ugyanakkor úgy érzem, nem lehetett a lemondásakor hirtelen jobb szövetségi kapitányt találni helyette.

Az említett nyolc hónap alatt a kapitány önnel sem tartotta a kapcsolatot telefonon?

Nem sűrűn hívott. De hogy a versenyzőket ne nézze meg?! Igaz, már az előző évben sem látta, hogy hol voltunk.

Nem tette ezt szóvá a szakvezetőnek?


Ha őneki mi nem hiányoztunk, nekünk sem hiányzott a kapitány. Amikor viszont változtatni akart a fejem felett, jogosan mondtam nemet. Bántott, hogy megkerült. Becsapottnak éreztem magam. Megbeszéltünk valamit, ehhez képest akiben megbízom, egy pálfordulattal nem mond ellent a korábbi közös álláspontnak. Sérelmeztem ezt a lépést, hiszen semmi értelme nem volt. A történtek ellenére beszélő viszonyban maradtunk, és egy hete részletesen el is mondtam neki a véleményemet.

Elfogadhatónak tartaná, ha önt kineveznék a női kajakozók szakágvezetőjének?

Nem tudom, hogy ezt hogyan lehet megoldani. De az tény, hogy az összes válogatott versenyző nálam van.

Egy kivétellel, Janics Natasával.

Igen, egy kivétellel, de ez már engem nem is érdekel. Ez az olimpia után is így fog maradni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×