eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Vucsinics a magyarok után a Manchester Unitednek is győztes gólt rúgott

Nem az angolok napja volt a szerda a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A Manchester United 2-1-re kikapott Rómában, a Chelsea a Stamford Bridge-en nem tudott előnyt szerezni a Valenciával szemben (1-1). Mindkét gárdára nehéz visszavágó vár jövő kedden.

Luciano Spalletti a svéd Wilhelmsson csapatba állításával lepte meg angol kollégáját: a Doni - Cassetti, Mexes, Chivu, Panucci - De Rossi - Wilhelmsson, Taddei, Perrotta, Mancini - Totti tizeneggyel kezdtek a rómaiak.

Sir Alex váratlanul a norvég Solskjaert is a kezdő tizenegyébe jelölte: Van der Sar - Brown, Ferdinand, O'Shea, Heinze - Ronaldo, Carrick, Scholes, Giggs - Rooney, Solskjaer.

Chivu révén már a 40. másodpercben veszélyeztettek a hazaiak, ám az első félidőre összességében mégis inkább az óvatos küzdelem, mint a temérdek helyzet volt jellemző. A német Fandel játékvezető két sárga lapot is kiosztott Paul Scholesnak, így aztán az olaszok emberelőnybe kerültek az első játékrész hajrájára.

Ki is használták, mégpedig a legszebb akciósorukat gólra váltva. A brazil Taddei lövését Van der Sar még szögletre tolta, ám a gyorsan végrehajtott sarokrúgás után Mancini középre adása után honfitársa, Taddei úgy lőtte a labdát kapura, hogy az, Wes Brown lábát is érintve, a hálóba került.

A szünetben a manchesteri szurkolóknak meggyűlt a baja az olasz rendőrökkel - a kommentárok szerint éppen úgy vétlenek voltak, mint a Lille elleni idegenbeli találkozón, de ezúttal is kaptak néhányan...

A második játékrészben a Roma játékosai úgy gondolták, létszámfölényük kivételes lehetőséget kínál arra, hogy még nagyobb előnyt szerezzenek a visszavágóra. Talán túlságosan is kitámadtak, s ez lett a vesztük.

A 60. percben Ronaldo Solskjaerhez passzolt, a norvég beadását Wayne Rooney átvette, s ezzel be is csapta Cassettit, majd higgadtan lőtt Doni hálójába. Rooney 2004. szeptember 28. óta nem szerzett gólt a Bajnokok Ligájában - akkor, a bemutatkozó meccsén mesterhármast lőtt a Fenerbahçénak. (A selejtezőkben szerzett azóta is egy gólt - éppen a Debrecen ellen.)

Spalletti a gól után cserélt: Wilhelmssont lehívta a pályáról, s beküldte a helyére a római keret egyetlen befejező csatárát, a montenegrói Vucsinicset. Nagy csere volt, mert néhány percen belül a magyarokat március végén szinte egyedül legyőző csatár előbb helyzetbe került, majd Mancini lövése után a kapuba passzolta a Van der Sarról kipattanó labdát.

A Roma a folytatásban mindent megtett azért, hogy legalább kétgólos előnnyel utazhasson az Old Traffordra, de a Man United védelme állta a sarat. Az angol bajnokság listavezetőjének, főleg, miután Sir Alex Solskjaer helyére beküldte a védekezéshez jobban értő Fletchert, nyilvánvalóan megfelelt a körülményekhez képest jó eredmény, az egygólos vereség.
De nem lesz egyszerű menet a második 90 perc sem...

A másik találkozón a Valencia (Canizares - Miguel, Ayala, Moretti, Del Horno - Joaquin, Albelda, Albiol, Vicente - Silva, Villa) meglepte az első félidőben az önmagához képest gyengén játszó Chelsea-t. José Mourinho a kezdő tizenegyébe (Cech - Diarra, Carvalho, Terry, A. Cole - Obi Mikel, Ballack, Lampard, Kalou - Drogba, Sevcsenko) a két ék mellé beállított egy harmadik csatárt is, Salomon Kalou személyében.

Nem nagyon látszott csapata játékán. A spanyolok az első félóra vége felé David Silva gyönyörű góljával vezetést szereztek: a Morientes helyére előreküldött támadó középpályás egy körrel előbb, Milánóban, az Inter ellen is fontos gólt szerzett távoli kísérletéből.

A Chelsea a második félidőre összeszedte magát, de sokat elmond a csapat játékáról, hogy sokáig a középhátvéd, John Terry volt a csapat legjobbja. Az 53. percben aztán Didier Drogba megszerezte 30. (!) gólját az idényben. Nem ez volt a legszebb, de valamelyest visszahozta a Kékek reményét.

A folytatást azonban megúszta a spanyol ellenfél, néha szerencsével, mint Sevcsenko látványos ollózásánál. Ám a lényeg: a Valencia éppen úgy gólt szerzett idegenben, mint az Inter ellen, s épen úgy döntetlenről kezdheti majd a hazai visszavágót. Akkor 0-0-ra játszott - s ezzel "győzött".

Bajnokok Ligája, negyeddöntő.
Első mérkőzések

AS Roma-Manchester United 2-1 (1-0)
Gólok: Taddei 44., Rooney 60., Vucsinics 66. p.

Chelsea-Valencia 1-1
Gólok: D. Silva 30., Drogba 53. p.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×