eur:
390.43
usd:
363.93
bux:
68383.81
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Argentin világsztár nyomdokain a magyar futballista

A szerda este Székesfehérváron pályára lépő magyar labdarúgó-válogatott összeállításában szerepel az angol Stoke Cityben szereplő Vass Ádám neve is. A 18 éves középpályás korábban sem itthon, sem külföldön nem szerepelt élvonalbeli mérkőzésen. Hasonlót mondhat majd el magáról, ha pályára lép, Filkor Attila is. Volt már hasonlóra példa a magyar futball történetében?

A válasz annyira tömör, mint amennyire meglepő: igen, nem is egyszer. Egyébként a jelenség a világfutballban sem példa nélküli. Vass Ádám és Filkor Attila előtt hat olyan futballista húzta magára a magyar A válogatott mezét, aki korábban egyetlen mérkőzést sem játszott az NB I-ben.

A Magyarországon játszók...

Az első Róka Imre volt, aki 1924-ben két mérkőzésen játszott. Akkoriban már a Ferencváros tagjának mondhatta magát - de bajnoki mérkőzésen nem lépett pályára. A második találkozó után hirtelen Olaszországba szerződött, ahol aztán fél éven belül torokgyíkban meghalt.

A második Füzi II Gábor volt - éppen 65 évvel ezelőtt, 1941-ben. A BLASZ-ban szereplő Gázgyár 25 éves csatár nem sokkal korábban döntő részt vállalt klubja Magyar Kupa-sikeréből, a Ferencváros 3:2-es legyőzéséből.

...és a légiósok

Hosszú szünet következett - mígnem az utóbbi időben a REAC-ban futballozó, akkor még a belga Cercle Bruges-ben játszó Torma Gábor bekerült az A válogatottba. Az egykori dunaújvárosi ifi első válogatottságát megelőzően a hazai bajnokságban csak az NB II-ig jutott.

Ugyancsak légiósként, a hazai élvonalban sohasem szerepelve lett válogatott később Bukrán Gábor, majd Bodor Boldizsár is. Érdekes, hogy mindhárman Belgiumba kerültek tizenévesen, Torma és Bodor onnan is lett válogatott, Bukrán viszont - például Vass Ádámhoz hasonlóan - egy alacsonyabb osztályú angol csapatból (a Wallsallból).

Fülöp Márton a listán az egyetlen kapus: az MTK nevelését a Bodajktól igazolta át a Tottenham Hotspur. A londoni klubban nem védett még tétmérkőzésen - bajnoki mérkőzésen Angliában csak az alacsonyabb osztályú Chesterfieldben és Coventryben szerepelt.

Mégis példa nélküli

Vass Ádám szereplése egy tekintetben mégis példa nélküli a magyar futballtörténelemben: ő az első a modern korban, aki egyetlen felnőtt bajnoki mérkőzést sem játszva lett A válogatott. Filkor Attilára az előbbi kitétel már nem igaz: ő nemrégiben néhány percet játszott az olasz Inter kupamérkőzésén.

A világfutballban ellenben volt már rá példa: a 2004-ben Dél-Amerika második legjobb játékosának választott, a nyári világbajnokságon is szerepelt, argentin Javier Mascherano éppen úgy a korosztályos válogatottban nyújtott teljesítményével hívta fel magára a figyelmet, mint Vass Ádám. Előbb lett A válogatott, minthogy aztán bemutatkozott a River Plate-ben!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 12:47
×
×
×
×