eur:
389.1
usd:
361.99
bux:
67994.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Óriásplakátok a Vígszínház Szent István körúti homlokzatán. Budapest, 2017. március 31.
Nyitókép: MTVA/Jászai Csaba

Itt a Vígszínház nagy bejelentése

Több Magyarországon még nem látott darabot tűz műsorra a jövő évadban a Vígszínház, amely 11 bemutatót tervez a 2018/2019-es évadban. Chaplin A diktátor, Cassavetes Premier című filmjének színpadi változatát, valamint Molnár Ferenc Liliom című darabja is műsoron lesz.

A Vígszínház célja, hogy a folytassa a hagyományokat és állandóan megújuljon. A következő évadban olyan izgalmas és vonzó előadásokat tervez a teátrum, amelyek elgondolkodtatják, inspirálják és szórakoztatják a nézőket – mondta az InfoRádiónak Eszenyi Enikő igazgató. Megemlítette azt is, hogy nehéz, de sikeres évadot zár a társulat. Hozzátette: a Vígszínházban nem volt még olyan február, hogy mind a 3 játszóhelyen 100 százalékon mentek volna a darabok. A számok még nem véglegesek, de úgy tűnik, hogy rekord látogatószámot hozott a február és a március, amiért nagyon hálás az intézmény vezetője.

A következő évaddal összefüggésben az igazgató kiemelte, hogy

a Vígszínház fontosnak tartja a női alkotók segítését, műveik bemutatását is.

Cassavetes Premier című filmjének színpadi változatának bemutatója 2019 márciusában lesz. A mű vallomás a színházról, a színészi létezésről. Egy színésznőről, egy próbafolyamatról és az öregséggel, a magánnyal való küzdelemről szól. A Magyarországon először látható színpadi változatot Szász János rendezi, a főszerepet Eszenyi Enikő játssza, mellette Hegedűs D. Géza és Börcsök Enikő is szerepel az előadásban.

A Házi Színpadon öt bemutatót terveznek

, köztük A vándorkutya és a K2 társulattal készülő Kozmikus magány című darabot, valamint Igó Éva főszereplésével a Nem vagyok Miriam! című svéd regényből készült színpadi változatot, Kincses Réka rendezésében. Kertész Imre Kaddis a meg nem született gyermekekért című regényét Lukács Sándor adja elő, Kornis Mihály Kádárné balladája című darabjában pedig Tamáska Mária-Kádár Jánosné szerepében Kútvölgyi Erzsébet látható. Telihai Péter rendező a darabról azt mondta, egy azkéta történet is, mert nehéz kideríteni, hogy mi tartotta Kádár mellett, azonban ez a kötés elszakíthatatlan volt.

Eszenyi Enikő a Vígszínház szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta azt is:

a jövő évadban sokszor lesz szó a színházról.

Charlie Chaplin A diktátor című művét Eszenyi Enikő rendezi, aki elmondta: a filmből, amelynek bemutatója 1941-ben volt, Vecsei H. Miklós és Vörös Róbert készít színpadi változatot. Az előadás főszereplője ifj. Vidnyánszky Attila lesz, a premiert októberre tervezik.

Decemberben lesz látható Molnár Ferenc emblematikus darabja, a Liliom, amely 110 éve hódítja meg a világ színpadait - mondta, hozzátéve, hogy ezúttal ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra a darabot, Hajduk Károly és Szilágyi Csenge főszereplésével. A rendező elmondta: nagy kihívásnak tartja, hogy ma az ő korosztálya szemén keresztül elmeséljenek egy történetet. Mint mondta, ebben a darabban nincs jó és rossz, van egy főhős, aki nem tudja hogyan kell élni az életét - ebben látja a darab tragédiáját és aktualitását. "Molnár Ferenc az emberről írt, embereknek, valamiféle olyan könnyed mélységgel, amivel más nálunk nem tudott" – fogalmazott.

A Premier és a Liliom mellett Henrik Ibsen John Gabriel Borkman című darabja, Bertolt Brecht Baal és Mihail Bulgakov Bíborsziget című műve is látható lesz.

Eszenyi Enikő véleménye szerint

színházat csinálni, teltházas előadásokat létrehozni, csak egy ilyen tehetséges, összetartó társulattal lehet, mint a Vígszínházé.

Az igazgató kitért arra, hogy vasárnap tartották a Vígszínházban az Európai Színházi Unió közgyűlését nemzetközi színházi szakemberek részvételével. A szervezet elnöke Tompa Gábor lett. A Vígszínház új projektekkel, workshopokkal jelentkezik majd és külföldi szakembereket lát vendégül.

Elmondta: a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata a jövő héten két előadással vendégszerepel Budapesten, a Vígszínház pedig négy előadását mutatja be Kolozsváron. A Dragomán György regénye alapján készült Máglyát, A Pál utcai fiúkat, Nádas Péter Találkozás című drámáját és Vecsei H. Miklós József Attila-estjét viszik Kolozsvárra. A társulat Kínában, Harbinban is vendégszerepel: két alkalommal játsszák a Háború és békét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×