eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csütörtökön kezdődik a Cziffra György Fesztivál

Csütörtökön kezdődik a most először megrendezendő Cziffra György Fesztivál, amelyen négynapos koncertsorozattal, mesterkurzussal, majd később zenei versennyel idézik meg a legendás zongoraművész alakját. Balázs János művészeti vezető szerint Cziffra a magyar zenei élet "mostohagyereke", akinek régóta kijárt már egy hasonlóan nagyszabású rendezvénysorozat.

A fiatal, Liszt-díjas zongoraművész az MTI-nek felidézte: bár sajnos személyesen nem ismerhette Cziffra Györgyöt - 6 éves volt, amikor a mester elhunyt -, hatása mégis meghatározó volt számára. "A hanglemezein nőttem fel, így ismertem meg a klasszikus zeneirodalom javát. Miatta lettem klasszikus zenész. Kezdetben a zenéje volt rám nagy hatással, később, amikor önéletrajzi könyvét elolvastam, emberi vezércsillagom is lett humánuma, fiatalokat segítő tevékenysége miatt" - fogalmazott Balázs János.

Mint mondta, tíz évvel ezelőtt határozta el, hogy emlékkoncerteket szervez Cziffra tiszteletére, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a magyar zenei élet e "mostohagyerekének" nevére és munkásságára. "Az évente tartott emlékkoncertek egyre több embert vonzottak, így fogant meg bennem egy fesztivál ötlete, amelyhez olyan partnereket, támogatókat találtam, mint a MOM Kulturális Központ, a hegyvidéki önkormányzat, a Nemzeti Kulturális Alap és a Szamos Cukrászda, mely erre az alkalomra megalkotta a Cziffra-szeletet" - mesélte.

Balázs János elmondása szerint a fesztivál felépítésében átvették Cziffra György franciaországi alapítványának három alappillérre - koncertsorozat, mesterkurzus és zenei verseny - épülő struktúráját. A nagy érdeklődést jelzi, hogy a február 25. és 28. között zajló koncertsorozatra már a fesztivál kezdete előtt egy hónappal minden jegy elkelt, a mesterkurzusra 12 ifjú zongoraművész-jelölt jelentkezett, egy gyerekeknek kiírt rajzpályázatra pedig több mint 600 rajz érkezett be a fesztiválirodába. Az idén országos, a későbbiekben a tervek szerint nemzetközivé terebélyesedő Cziffra György Zongoraversenyt a fesztivál után írják ki a 13-16 és 17-21 éves korcsoportok részére, a versenyt október végén, november elején tartják - részletezte Balázs János.

Úgy vélte, a Cziffra György Fesztivál kapcsán "országos megmozdulás" bontakozott ki: nagyon sokan ajánlották fel a segítségüket, számos Cziffra-relikviát küldtek. "Nagyon jó tudni, hogy Cziffra ennyi embernek ilyen sokat jelentett" - emelte ki Balázs János, aki elmondása szerint először Cziffra nevét szeretné minél ismertebbé tenni, idővel pedig azt reméli, hogy a nagy zongoraművész egész életműve is minél többekhez eljuthat.

A kérdésre, miszerint a számos fesztivál között miben sajátos a Cziffra Györgyről elnevezett sorozat, Balázs János azt emelte ki, hogy itt nemcsak egyfajta zene kerül terítékre, hanem a klasszikus mellett a dzsessz, a népzene, a világzene is képviselteti magát, mindazok a zenék és előadók, akik maguk is bírnak valamit abból az improvizációs készségből, amely Cziffrát jellemezte.

A koncertprogram rangos névsora különböző tematikus napokat takar. Az első koncerten Balázs János válogat Cziffra repertoárjából, Hegedűs D. Géza színművész pedig Cziffra György önéletrajzi könyvéből olvas fel. A második esten Vásáry Tamás, Mocsári Károly és Dráfi Kálmán, Cziffra György barátai és tanítványai idézik meg a mestert.

A harmadik este az 1940-es, 1950-es évek sanzonjaiból, dalaiból válogat Sárik Péter, Berkes Balázs és Malek Andrea közreműködésével, felidézvén Cziffrának azt az életszakaszát, amikor 1956 előtt bárokban, lokálokban zongorázott és improvizált.

A záróestet Hommage a Cziffra címmel hirdetik meg Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Vásáry Tamás, Lajkó Félix, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla előadásával; a Záborszky Kálmán vezényelte Zuglói Filharmónia Balázs János szólójával pedig Csajkovszkij b-moll zongoraversenyét szólaltatja meg.

A fesztivál ideje alatt Cziffra-emlékkiállítást rendeznek a MOM Kulturális Központban többek között plakátokból, eddig még sehol meg nem jelent családi fotókból, valamint Gyügyi Ödön rajzaiból.

Balázs János elmondta: a Cziffra György Fesztivált minden év februárjában szeretnék megrendezni, már lázasan készülnek a 2017-es rendezvénysorozatra, amelyen több koncert, több különlegesség és igazi sztárvendégek várhatók. A kérdésre, maradnak-e a MOM Kulturális Központban, azt felelte: annyit árulhat el, hogy a MOM-ban mindig is lesznek koncertek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×