eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kínai kézbe kerül egy hollywoodi filmstúdió

Először kerül kínai kézbe egy hollywoodi filmstúdió: a Wanda Group kedden jelentette be, hogy 3,5 milliárd dollárért (1019 milliárd forintért) megvásárolja a Legendary Entertainmentet, ahol olyan filmek születtek, mint a Batman.

A Wanda, amelyet Kína egyik leggazdagabb üzletembere, a 62 éves Vang Csien-lin vezet, rendkívül gyorsan terjeszkedik a filmiparban. 2012-ben felvásárolta az amerikai AMC mozihálózatot, és Kína keleti részén egy nyolcmilliárd dolláros filmstúdió-komplexum létrehozásán fáradozik.

A hollywoodi stúdió átvételével a Wanda immár a filmipar teljes egészében - a produkció, a forgalmazás és a bemutatás terén is - megvetette a lábát. A Kína északkeleti részén fekvő Talien kikötővárosban működő vállalatnak a szállodaiparban, a kereskedelemben és az ingatlanüzletben is vannak érdekeltségei.

A Legendary stúdiójában olyan filmek készültek, mint a Batman-trilógia, az Eredet és a Másnaposok. A stúdió szerint filmjei világszerte több mint 12 milliárd dollárt (3500 milliárd forintot) kerestek.

"A Wanda segít kiterjeszteni a Legendary piaci lehetőségeit, különösen a gyorsan fejlődő kínai piacon" - fogalmazott a vállalat közleménye.

A stúdió élén továbbra is Thomas Tull áll majd. "A Wanda és a Legendary egy teljesen új nemzetközi szórakoztatóipari vállalatot hoz létre" - értékelte Tull.

Vang vagyona a leggazdagabb kínaiak listáját közlő Hurun Report szerint 34 milliárd dollárra (9898 milliárd forintra) rúg.

A kínai vállalatok az elmúlt évben 11 milliárd dollárt (3202 milliárd forintot) fektettek be az Egyesült Államokban a washingtoni American Enterprise Institute kutatója, Derek Scissors szerint. A teljes befektetés 2005 óta meghaladja a 93 milliárd dollárt (27 ezer milliárd forintot).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×