eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ezzel pályázik Eszenyi Enikő

A Vígszínház honlapján nyilvánosságra hozták Eszenyi Enikő következő ötéves ciklusra vonatkozó pályázatát. Ebben a jelenlegi igazgatónő eddigi tevékenységéről és jövőbeni terveiről is lehet olvasni.

Eszenyi Enikő "Nyitott színház - Hagyomány és továbbgondolás" című igazgatói pályázatában arról lehet olvasni, hogy az új előadások között magyar és külföldi darabok, musicalek és operett bemutatók terve is szerepel Eszenyi Enikő pályázatában. A külföldi művek közül a többi között látható lenne a Cherbourgi esernyők és az Ének az esőben, míg magyar zenés művekből két Bartók darab, A csodálatos mandarin és A fából faragott királyfi is szerepel a pályázatban.

A Vígszínház igazgatójának tervei között szerepel a Valahol Európában, Állami áruház, a Csárdáskirálynő bemutatása is. A prózai darabok közül Szabó Magda, Szerb Antal, Mikszáth Kálmán, Tamási Áron és Molnár Ferenc műveit vihetik színpadra.

Eszenyi Enikő a dokumentumában arról is ír, hogy szerinte az öt éve vállalt terveit végrehajtotta, mert a teátrum megőrizte fontos hagyományait, de képes volt megújulni is. Kiemelte, hogy a nézőszám a válság ellenére is emelkedik. Az igazgatónő kifejti, hogy az intézmény népszínháznak tekinthető, de nemcsak népszerű, populáris színház, mert igényes és kísérletezésre mindig fogékony, ráadásul igyekeznek az aktuális problémákkal és értékekkel foglalkozni.

A pályázati anyagban arról is lehet olvasni, hogy Robert Wilson rendezésében bemutatják az 1914 című darabot, a többnyelvű előadásnak - amely a prágai, a pozsonyi nemzeti színház és a Vígszínház közös produkciójaként valósul meg - a pályázati anyag szerint Balog Zoltán lesz a fővédnöke.

Eszenyi Enikő a Magyar Nemzetnek azt mondta: a teátrum az otthona, és mivel felelős a többiekért, mindig a színház érdekeit figyelembe véve, csakis művészi alapon dönt. "A középen állás, a függetlenség, a szakmaiság Várkonyi Zoltán egykori színházigazgató óta tradíció a Vígben - tette hozzá. A lap kereste a másik pályázót, Balázs Pétert is, ő azonban a szakmai bizottság üléséig nem kívánt nyilatkozni pályázatáról. A szakmai bizottság döntéséig nem akarja nyilvánosságra hozni a pályázatát.

Szerző: Szabó Gergõ

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×