eur:
388.9
usd:
362.01
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely
Female Electronics Factory Workers in Blue Work Coat and Protective Glasses Assembling Printed Circuit Boards for Smartphones with Tweezers. High Tech Factory with more Employees in the Background.
Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?

A tanulmányt a tekintélyes Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) készítette. A berlini székhelyű intézet szerint a gazdasági visszaesés ellenére az emberek többet dolgoznak, mint valaha. Tavaly az alkalmazottak összesen mintegy 55 milliárd órát töltöttek munkával, ez a legmagasabb érték az újraegyesítés óta. Az eddigi rekordot 1991-ben mérték, ami a tanulmány szerint 52 milliárd óra volt. A mélypont pedig 2005-ben, "mindössze" 47 milliárd órával.

Ráadásul mindezzel párhuzamosan folyamatosan csökken a foglalkoztatottak heti munkaideje. A tanulmány egyik szerzője, Mattis Beckmannshagen szerint a magyarázat "kulcsát" a nők jelentik. Noha csaknem felük részmunkaidőben dolgozik, többen közülük szívesen vállalnának hosszabb munkaidőt is. Mindez a szerzők szerint azt jelenti, hogy ezt a potenciált a munkaerőpiac részben kihasználatlanul hagyja.

Ennek következménye, hogy európai összehasonlításban a német alkalmazottak átlagos heti munkaideje a 34,7 órával viszonylag csekély, miközben például Spanyolországban ugyanez a munkaidő heti 37,6 óra. A nők munkavállalása Németországban 1991 és 2022 között 16 százalékkal, 73 százalékra nőtt. Mindez megnyilvánul abban is, hogy a korábbi egykeresetes háztartásokkal szemben szemben egyre több az immár két keresetből működő háztartás. Ennek ellenére a tanulmány szerint a nők még mindig jelentősen több időt fordítanak a gyermekekkel való foglakozásra és a házimunkára, mint a férfiak.

A munkában eltöltött időt tekintve ugyanakkor fordított a helyzet. A nők hetente átlagosan 33 órát dolgoznak, míg a férfiak 40-et. Ennek ellenére a férfiak átlagos heti munkaideje 2011 óta – ha csekély mértékben is, de – csökken, ugyanakkor a gyermekek ellátását és a házimunkát illetően csak lassan zárkóznak fel. A tanulmány szerint ha a jelenlegi trend folytatódik, különösen a gyermekgondozás terén még évtizedekig is eltarthat, amíg a férfiak és a nők a gyermekekre egyformán sok időt fordítanak.

A szerzők arra figyelmeztetnek, hogy a szakképzett munkaerő iránti igény kielégítse érdekében jobban ki kellene használni a nők munkaerő-piaci potenciálját.

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban arra szólította fel a németeket, hogy tekintettel a lassú gazdasági növekedésre, "gondolják át a munkához való hozzáállásukat". A gazdaság fejlődése szempontjából fontos az állampolgárok "munkamotivációja" – hangoztatta a miniszter, aki szerint fel kell kelteni az emberek kedvét a túlórára. Ennek érdekében egyfajta "mentalitásreformra" is szükség van.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a mai piacnyitást illeti,  a határidős indexek állása alapján visszafogott mozgásokra van kilátás, enyhe emelkedéssel indulhat a nap az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×