eur:
390.45
usd:
364.15
bux:
68293.77
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Vaskupola nevű izraeli rakétaelhárító rendszer Jeruzsálem közelében 2024. április 14-én. Irán hajnalban rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, válaszul arra, hogy izraeli repülőgépek április elején lerombolták az iráni konzulátust Szíriában.
Nyitókép: Abir Szultan

Szakértő: Izrael visszacsap, de Joe Biden a választások előtt nem akar újabb konfliktust

Biztosan lesz izraeli válaszcsapás – mondta az InfoRádió GeoTrendek című műsorában László Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője, külpolitikai újságíró. Szerinte azonban nyílt háború nem várható a két ország között, az újraválasztására készülődő Joe Biden amerikai elnök ugyanis ezt nem támogatná.

"Az izraeli válaszcsapás nem maradhat el, túlságosan komoly volt az iráni támadás ahhoz, hogy válasz nélkül hagyják. Azért a Jeruzsálem egét megfestő rakéták képei bejárták a világsajtót" – mondta az InfoRádió GeoTrendek című műsorában László Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

A Magyar Nemzet külpolitikai újságírója szerint több lehetséges opció közül választhat Izrael, de bármelyik mellett is dönt, előtte egyeztetnie kell a szövetségesekkel, elsősorban az Egyesült Államokkal. Bombázhatja az iráni atomlétesítményeket, kikötőket, dróngyárakat, rakétagyárakat, felszállópályákat és választhatják a kibertámadást lehetőségét is, de mindegyik esetben mérlegelnie kell, nehogy olyan erőszakspirál alakuljon ki, amely eszkalálja a konfliktust.

"Ez az iráni támadás most pontosan azt bizonyította, hogy ha kell, akkor az Egyesült Államok minden erejével fellép szövetségeseinek a megvédése érdekében. Csatlakoztak hozzá a britek és a franciák is, ez egy olyan üzenet volt a kétkedőknek, ami egyértelművé tette, hogy Amerika megvédi az érdekeltségébe tartozó területeket" – mondta a szakértő. Hozzátette, hogy az Egyesült Államoktól rossz üzenet lett volna, ha nem áll ki Izrael mellett, de

a novemberi választások miatt Joe Biden most biztosan nem akar részt venni egy újabb konfliktusban.

„Valószínűtlen egy nyílt konfrontáció kitörése, hiszen az amerikaiak beleegyezése nélkül nem hiszem, hogy ezt Izrael meglépné. Még ha műveleti szinten önjáró is, stratégiai szinten ezt nem merné meglépni. Márpedig az Egyesült Államok jelen helyzetben nem fog rábólintani egy ilyen háborúra, mert nagyon rosszul jönne ki belőle, különösen a választások előtt" − összegezett László Dávid.

Szombat este Irán célba vette Izraelt, 300 drónt és több rakétát is kilőtt a mintegy kétezer kilométerre lévő országból. Az izraeli hadsereg és szövetségesei lelőtték a támadó drónok és rakéták több mint 99 százalékát. Korábban, április 1-jén izraeli erők légicsapást mértek Irán damaszkuszi nagykövetségének épületére, és megölték az Iráni Forradalmi Gárda több tisztjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×