eur:
390.84
usd:
365.41
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
YAMATO, JAPAN - 2023/01/21: A Boeing P8A Poseidon multi-mission aircraft with the United States Navy Patrol Squadron 45 (VP-45 Pelicans) flying near NAF Atsugi airbase in Kanagawa. The 47th Japanese-American Friendship Festival is an annual two-day festival that features static and flying displays by the US Military and Japanese Self-Defence Force (JASDF) aircraft. This festival is held at Yokota airbase in Fussa. (Photo by Damon Coulter/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Damon Coulter/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Roppant kényes helyre "tévedt" az amerikai haditengerészet egyik gépe

Nemzetközi légtérben a Tajvani-szoroson haladt át az Egyesült Államok haditengerészetének P-8A Poseidon típusú repülőgépe, alig néhány órával Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Tung Csün kínai védelmi miniszter megbeszélését követően – közölte az amerikai haditengerészet szerdán.

Kína saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és úgy kezeli, hogy a tengerszoros is kínai fennhatóság alá tartozik. Tajvan és az Egyesült Államok ezt vitatja, mondván, hogy a Tajvani-szoros nemzetközi vízi út.

„Azzal, hogy a Tajvani-szorosban a nemzetközi joggal összhangban tevékenykedik, az Egyesült Államok fenntartja minden nemzet hajózási jogait és szabadságát” – olvasható az amerikai közleményben. „A repülőgép Tajvani-szoroson való áthaladása bizonyítja az Egyesült Államok elkötelezettségét a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség mellett”.

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy a repülőgép déli irányban repült át a szoroson, és a tajvani erők semmi szokatlant nem észleltek.

Az amerikai haditengerészet decemberben egyik repülőgépének a szoroson való átkeléséről számolt be, amelyre válaszul a kínai hadsereg megfigyelésre és figyelmeztetésre vadászgépeket küldött a térségbe.

A kínai védelmi minisztérium közleménye szerint a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg soha nem fogja hagyni, hogy a „tajvani függetlenségi szeparatista tevékenységeket és a külső cinkosságot és támogatást ellenőrizetlenül hagyják”. Tajvan kormánya ezzel szemben elutasítja Kína szuverenitási igényeit, és azt mondja, hogy csak a sziget népe dönthet a jövőjéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Elképesztő negatív áramár született Magyarországon, ami még komoly problémákhoz vezethet

Minden idők második legalacsonyabb áramára alakult ki ma a magyar áramtőzsdén a holnapi munkaszüneti napra mínusz 108,16 euró/megawattórás szinten, ami a 6000 MW feletti beépített naperőmű kapacitás, a napsütéses idő és a munkaszüneti nap kombinációja mellett született. Ez, és az elmúlt napokban kialakult mínusz 40-60 euró körüli napközbeni árszintek még komoly következményekkel járhatnak a naperőmű piac egyes szereplői, illetve az ipari energiafogyasztók számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×