eur:
385.79
usd:
356.52
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác
Németországba tartó teherautók várakoznak a csehországi Ústí nad Labem környékén 2021. február 15-én, mert az előző naptól a koronavírus-járvány miatt a német hatóságok megszigorították a határellenőrzést Csehországból érkezők számára.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Van, ahol már megvehető az egynapos autópálya-matrica

Csehországban március elsejétől már kapható az új matrica.

A Csehországba utazóknak az eddigi három matricatípus (10 napos, 30 napos és 1 éves) mellett napi matrica is vásárolható (egy naptári napig érvényes) – írja a kreszvaltozas.hu.

Az egynapos matrica bevezetésével egy időben az útdíjak árai is változtak. Míg a 10 és 30 napos matrica olcsóbb lett, az éves változat már lényegesen drágább. Ez utóbbi 1500 koronáról 2300 koronára (34 500 forint) változott, a 30 napos 10 koronával olcsóbb lett, mostantól 430 koronába (6450 forint) kerül. A 10 napos matrica 310 koronáról 270 koronára (4050 forint) csökkent. Az egynapos matrica ára 200 korona (3000 forint).

Az autópályák és gyorsforgalmi utak matricája 2021. óta csak digitálisan érhető el. Az öntapadós matrica megszűnt. A digitális matrica megvásárlásakor a jármű rendszámát kell megadni, ezt regisztrálja a rendszer. Az autópályák és gyorsforgalmi utakon kamerák ellenőrzik a jármű rendszámát, és összehasonlítják a megfelelő adatbázissal. Ha ott nincs rögzítve a rendszám, akkor megkeresik az autópálya-rendőrséget, akik ezután a következő autópálya-lehajtóhoz irányítják a járművet, ahol az elektronikus matrica meglétét alaposabban ellenőrzik.

Az útdíjkötelezettség megszegését szigorúan büntetik Csehországban. Ha a digitális útdíjat nem fizették be, akár 20 ezer koronás (300 000 forint) bírság is fenyeget.

Az elektromos autók általában mentesülnek az útdíj alól, de az ingyenes igénybevétel előtt ki kell tölteni egy nyilatkozatot. A plug-in hibridek esetén csak a díj negyedét, földgázt (CNG) vagy biometánt üzemanyagként használó járművek esetében csak a díj felét kell fizetni. LPG-vel üzemelő járműre nincs kedvezmény.

Címlapról ajánljuk

Csicsmann László az Arénában: nincs tárgyalásos megoldás, a katonai eseményeké marad a főszerep Gázában

Izrael Rafah lerohanásával átlépné a vörös vonalat Washington szemében – mondta Csicsmann László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Az InfoRádió Aréna című műsorában a Közel-Kelet szakértő beszélt a béketervek esélyeiről, a környező országok álláspontjáról, az amerikai szerepvállalásról és arról is, milyen kiutat látnak a palesztinok a gázai válságból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

A hét első részében egyelőre nem láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, tegnap is leginkább csak oldalaztak a vezető indexek és ma az ázsiai kereskedésben sem volt ez másképp. Holnap érkezik a befektetők által kiemelten figyelt amerikai inflációs adat, elsősorban erre vár a piac. Európában a DAX kivételével emelkedtek a vezető részvényindexek, Amerikában pedig a záráshoz közeledve a Nasdaq vezeti a visszafogott emelkedést. Közben itthon érkeznek az újabb gyorsjelentések, négy mínuszos negyedév után újra nyereséges lett a Masterplast, a Richter pedig minden eredményszinten az elemzői várakozásokat meghaladó számokat hozott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×