eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Nyár előtt megkapja az uniós vízummentességet Ukrajna

Még a nyár előtt vízum nélkül utazhatnak az ukrán állampolgárok az Európai Unióba - jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Nyár előtt megkapják az ukrán állampolgárok a vízummentes utazás lehetőség – mondta Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, miután találkozott az ukrán miniszterelnökkel.

Az Ukrajnában végrehajtott reformintézkedések, az ország gazdasági helyzete, a keleti terülteken zajló fegyveres összecsapások és az uniós támogatások is szóba kerültek az Európai Bizottság elnöke, és az ukrán miniszterelnök mai találkozóján.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón Jean Claude Juncker bizottsági elnök megismételte, az unió továbbra is Ukrajna szuverenitásának és integritásának tiszteletben tartását kéri.

„Majdnem elfelejtettem mondani, hogy szó volt a vízumliberalizációról, természetesen erről is beszéltünk, ez a nyár előtt megtörténik” - fogalmazott Jean Claude Juncker, aki bejelentette, az elmúlt időszak kijevi intézkedéseinek hatására elhárult az akadály a következő, korábban beígért 600 millió eurós uniós makrogazdasági támogatás átutalása elől.

A pénzt heteken belül megkapja Ukrajna.

Volodimir Hrojszman miniszterlenök stratégiai természetűnek nevezte az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokat, a bizottság elnökével folytatott megbeszélésről úgy fogalmazott, hogy az eredményes és szerteágazó volt.

Az előrejelzések szerint, a megtett intézkedések hatására, 2016-ban Ukrajnában növekedésnek indult a gazdaság. A jegybank adatai azt mutatják, idén jelentősen csökken az infláció, növelték minimálbér összegét, csökkent a nyugdíjkassza hiánya, ami egy igazságosabb nyugdíjrendszer kialakítását teheti lehetővé, és nőtt a foglalkoztatás – mondta Brüsszelben az ukrán miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×