eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Elsöprő győzelemre számít a demokratikus ellenzék a mianmari választásokon

Elsöprő győzelemre számít a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji vezette ellenzéki Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) a Mianmarban 25 éve először megtartott szabad parlamenti választásokon - közölték a párt illetékesei hétfőn.

Vin Htein NLD-szóvivő hétfő reggeli nyilatkozata szerint pártja akár 80 százalékos eredményt is elérhetett a történelmi jelentőségű voksoláson. Az NLD egy másik magas rangú tisztségviselője, Han Tha Mjint szintén arról számolt be, hogy az első részeredmények szerint vezet az ellenzéki párt, bár azt is leszögezte: egyelőre nem biztos, hogy képesek lesznek önállóan kormányt alakítani, mivel ehhez jelöltjeiknek az egyéni választókörzetek kétharmadában kellene győzedelmeskedniük.

Ez utóbbi oka, hogy a parlamenti helyek negyede a mianmari junta hivatalos feloszlatása dacára továbbra is a hadsereg nem választott tagjai számára van fenntartva. Ebből fakadóan az NLD-nek és szövetségeseinek a maradék, választott helyek kétharmadát kell megszerezniük ahhoz, hogy a hadsereg befolyása nélkül tudjanak kormányozni, bár az alkotmányt így sem tudják majd megváltoztatni, mert ehhez háromnegyedes többség kell.

Az első részeredmények mindenesetre arra engednek következtetni, hogy a korábbi junta irányítóit, visszavonult tábornokokat tömörítő Szövetségi Szolidaritás és a Fejlődés Pártja (USDP) jelentős vereséget szenvedett. Az előzetes adatok szerint a kormányzó párt több erős embere elvesztette parlamenti helyét, köztük például a törvényhozás jelenlegi elnöke is.

A mianmari hatóságok hétfőn folyamatosan hozzák nyilvánosságra a választási eredményeket, bár megfigyelők szerint egyértelmű képet csak keddre lehet majd kapni az ország új törvényhozásának összetételéről.

A vasárnapi választást a négy éve kezdődött demokratikus átmenet próbájának tekintették megfigyelők. Az országot 1962 óta vaskézzel irányító katonai kormányzat 2011-ben oszlatta fel önmagát.

A voksoláson több mint 90 párt 6000 jelöltje indult. A választási bizottság közlése szerint rendkívül magas, mintegy 80 százalékos volt a részvétel.

A választás tétje a parlament összetételén kívül az új államfő személye is, akit a törvényhozás néhány hónap múlva választ meg. Aung Szan Szú Kji, aki a juntától örökölt alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson, kijelentette: az NLD győzelme esetén "az elnök fölött" fog állni.

A szavazóhelyiségek zárása után vasárnap Alexander Lambsdorff, az európai megfigyelők küldöttségének vezetője közölte, hogy "nem látott csalásra utaló jeleket". Hozzátette azonban, hogy "a folyamat még korántsem ért véget", és bármi történhet a szavazatok összeszámlálásakor vagy az urnák szállításakor.

Az utolsó szabadnak tekintett - 1990-es - választásokon a junta meglepetésre engedte indulni és győzni az NDL-t, de nem ismerte el az eredményeket, a házi őrizetben tartott Aung Szan Szú Kji pedig nem szavazhatott.

A 2010-es választásokon az USDP meggyőző győzelmet aratott, de nem igazán volt vetélytársa: Aung Szan Szú Kji pártja bojkottálta a voksolást. A 2012-ben tartott időközi választásokon az NLD a 44 hely közül 43-at megnyert.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×