eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nagy-Britannia már nem lesz ugyanolyan?

Elkerülhetetlenné vált a brit törvényalkotási rendszer átalakítása - fogalmazott a brit alsóház elnöke a skót népszavazás nyomán.

A jövő évi választás egyik témájává válhat Nagy-Britanniában a decentralizáció ügye, mert a skót függetlenségről tartott népszavazás eredményének fényében elkerülhetetlenné vált a kérdés - mondta William Hague, a brit alsóház vezetője, miután konzervatív képviselőkkel egyeztetett.

"Ez az Anglia és természetesen Skócia, Wales és Észak-Írország számára is az igazságosságról szóló ügy mára elkerülhetetlenné vált, szembesülnünk kell vele - fogalmazott a politikus.
A kérdés lényegét nemrég az InfoRádió londoni tudósítója Szvetnik Endre foglalta össze:

"Végre megpróbálnak megoldást találni az úgynevezett West Lothian kérdésre, ami azt jelenti, hogy sokáig probléma volt, hogy hogyan is van az, hogy skót képviselők a londoni parlamentben olyan ügyekről szavazhatnak, ami igazából csak az angol választókat vagy az angol politikusokat érinti. Most megpróbálják majd korlátozni ezt, tehát, hogy nekik a saját ügyeikbe legyen beleszólásuk, az angoloknak pedig a saját ügyeikbe."

Minderről már a skót népszavazás eredményhirdetése után David Cameron brit miniszterelnök is beszélt. Szerinte Skóciát a jövőben még nagyobb önrendelkezési jogok illetik meg, de ebből az is következik, hogy az Egyesült Királyság többi nemzetének, köztük Angliának is nagyobb beleszólást kell adni saját ügyeibe."

Tehát a Skót népszavazás eredménye várhatóan átformálja a brit belpolitikai berendezkedést is.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×