eur:
393.02
usd:
366.21
bux:
66883.41
2024. április 26. péntek Ervin

"A magyar honvédség valódi ereje a katonák szíve"

A magyar honvédség valódi ereje a katonák szíve - mondta Deborah Ashenhurst az Ohiói Nemzeti Gárda parancsnoka. A vezérőrnagy budapesti látogatásán adott exkluzív interjút az InfoRádiónak a Magyar Honvédséggel a kilencvenes évek eleje óta meglévő partnerségi programról.

A 20 éves partnerségi program az Ohiói Nemzeti Gárda és a Magyar Honvédség között mindkét nemzet számára jelentős előnyökkel jár. A katonák közösen tanulnak, gyakorlatoznak, megosztják egymással tapasztalataikat, ami felbecsülhetetlen értékű. A nemzeti gárda tagjai technikai és harcászati ismereteket szereznek a magyaroktól és ez fordítva is igaz. Nagy jelentősége volt annak is, amikor egy közös egység tagjaiként dolgoztak Afganisztánban a magyar katonák és az Ohioi Nemzeti Gárda tagjai, és közös hadgyakorlaton is részt vettek. Ez egy nehéz és veszélyes misszió volt, de nagyon hasznos. A közös munkában a legfontosabb talán az a barátság, ami kialakul a katonák között, hiszen a nemzeti gárda tagjai - a hivatásos amerikai katonáktól eltérően - nem látnak el hosszabb-rövidebb idejű szolgálatot Európában. A gárda tagjai katonák, tisztek fiatalon ismerik meg egymást, az együtt nőnek fel az egységükben, az együttműködés pedig segít számukra a tapasztalatszerzésben, és így ha közösen kell harcolnunk a védelem érdekében, a NATO köteléke alatt, sokkal könnyebb dolgunk van.

- Hogy profitálnak az együttműködésből a nemzeti gárda tagjai?

Az Egyesült Államok egy nagyon fiatal ország, nincsen hosszú hadtörténetünk, mint amilyen Magyarországnak van. Vagyis nem csak a jelenkori hadászat megismerése a cél, hanem annak a megértése is, hogy a csaták milyen hatással vannak egy nemzetre, az emberekre , megérteni azt, mit jelent egy nemzet számára a katonai konfliktusba kerülés. Ennek a megismerése az Ohioi Nemzeti Gárda számára felbecsülhetetlen értékű. Másrészről ott van a modern technika, aminek közös megismerése, bemutatása szintén értékes része az együttműködésnek. Ha például a cyberhadviselést nézzük, könnyebben érthető, hogy milyen sokrétű az együttműködésnek ez a része is. Arról már nem is szólva, hogy megoszthatjuk egymással a munkánk során jelentkező kihívásokat is.

- Tapasztalatai szerint mi az erőssége a magyar honvédeknek?

A valódi ereje a magyar katonák szíve. Nyilvánvalóan azokon a megszerzett tapasztalataikon túl, amelyeket a számtalan NATO misszióban, a szövetségesek mellett végrehajtott műveletekben szereztek, ami nagyszerű és sokat tanultunk mi is a tapasztalatok átadásából. De a legnagyszerűbb dolog mégis ez, a katona szíve a magyar egységeknél és ezt a gondolatot szeretném erősíteni nálunk az Ohioi Nemzeti Gárdánál is. Azt, hogy a katona amit tanult, tapasztalt adja hozzá a szívét is, így lehet képes maximálisan teljesíteni azt, amit elvárnak tőle.

Hanganyag: Király István Dániel

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×