eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin

Ukrajna viseli a teljes felelősséget a maláj repülőgép katasztrófájáért

Teljes mértékben Ukrajna viseli a felelősséget a malajziai utasszállító júliusi katasztrófájáért - jelentette ki szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter malajziai kollégájával folytatott moszkvai megbeszélésén.

Az orosz tárcavezető kifejtette: "meggyőződésem, hogy ha Ukrajna belső problémáit a fegyveres erők alkalmazása, az utóbbi hónapok vérontása, nehéztüzérség, beleértve a rakéták és a légierő - helikopterek, támadó- és vadászgépek - alkalmazása nélkül oldotta volna meg, akkor nem történt volna meg ez a tragédia".

Sojgu emlékeztetett arra, hogy malajziai kollégájának moszkvai látogatását nem tervezték, arra a Boeing-777-es repülőgép délkelet-ukrajnai katasztrófája miatt kerítettek sort.

Nehezményezte, hogy Ukrajna mindeddig nem válaszolt az orosz védelmi minisztériumnak a malajziai utasszállító lezuhanásával kapcsolatos egyetlen kérdésére sem. "Tíz egyszerű kérdést állítottunk össze az ukrán félnek, amelyekre a válaszok megvilágíthatnák a történtek körülményeit" - mondta az orosz miniszter. Közölte, hogy a tárca kész megadni minden szükséges segítséget a katasztrófa okainak felderítéséhez. Szerinte független és elfogulatlan vizsgálatot kell folytatni, és annak eredményeit a világ közvéleménye elé kell tárni.

Hishamuddin Hussein malajziai védelmi miniszter, - akinek rokonai is meghaltak a repülőszerencsétlenségben - kedden még Kijevben az ukrán miniszterelnök-helyettessel tárgyalt. Malajzia szeretné, ha szakértőik és a nemzetközi vizsgálóbizottság más tagjai mielőbb eljuthatnának újra a maláj gép lezuhanásának helyszínére, Donyeck térségébe.

Ausztrál, maláj és holland szakértők július végén már vizsgálódtak a katasztrófa helyszínén, de a Délkelet-Ukrajnában akkor zajló heves harcok miatt pár nap után kénytelenek voltak elutazni onnan.

Najib Razak malajziai miniszterelnök kedden korlátlan hozzáférést követelt a katasztrófa helyszínéhez és bejelentette, hogy hétfőn Ukrajnába küldtek egy maláj kutatócsoportot. Az ország védelmi minisztere kedden az ukrán fővárosban ugyanakkor azt mondta, hogy nem akarják veszélynek kitenni saját embereiket és a többi külföldi szakértőt, mivel a tűzszünet ellenére Délkelet-Ukrajnában folytatódtak a harcok.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán 43 malajziai állampolgár tartózkodott. Közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár volt.

A Holland Biztonsági Testület kedden közzétett előzetes jelentése szerint a Boeing-777-es július 17-én több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Délkelet-Ukrajna felett.

Moszkva azzal vádolja Kijevet, hogy ukrán fegyveresek találták el Buk típusú légvédelmi rakétával a maláj utasszállítót júliusban, míg Kijev és a Nyugat feltételezése szerint oroszbarát szakadárok lőtték le a Boeinget Buk légvédelmi rakétával.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×