Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ukrajna viseli a teljes felelősséget a maláj repülőgép katasztrófájáért

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Teljes mértékben Ukrajna viseli a felelősséget a malajziai utasszállító júliusi katasztrófájáért - jelentette ki szerdán Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter malajziai kollégájával folytatott moszkvai megbeszélésén.

Az orosz tárcavezető kifejtette: "meggyőződésem, hogy ha Ukrajna belső problémáit a fegyveres erők alkalmazása, az utóbbi hónapok vérontása, nehéztüzérség, beleértve a rakéták és a légierő - helikopterek, támadó- és vadászgépek - alkalmazása nélkül oldotta volna meg, akkor nem történt volna meg ez a tragédia".

Sojgu emlékeztetett arra, hogy malajziai kollégájának moszkvai látogatását nem tervezték, arra a Boeing-777-es repülőgép délkelet-ukrajnai katasztrófája miatt kerítettek sort.

Nehezményezte, hogy Ukrajna mindeddig nem válaszolt az orosz védelmi minisztériumnak a malajziai utasszállító lezuhanásával kapcsolatos egyetlen kérdésére sem. "Tíz egyszerű kérdést állítottunk össze az ukrán félnek, amelyekre a válaszok megvilágíthatnák a történtek körülményeit" - mondta az orosz miniszter. Közölte, hogy a tárca kész megadni minden szükséges segítséget a katasztrófa okainak felderítéséhez. Szerinte független és elfogulatlan vizsgálatot kell folytatni, és annak eredményeit a világ közvéleménye elé kell tárni.

Hishamuddin Hussein malajziai védelmi miniszter, - akinek rokonai is meghaltak a repülőszerencsétlenségben - kedden még Kijevben az ukrán miniszterelnök-helyettessel tárgyalt. Malajzia szeretné, ha szakértőik és a nemzetközi vizsgálóbizottság más tagjai mielőbb eljuthatnának újra a maláj gép lezuhanásának helyszínére, Donyeck térségébe.

Ausztrál, maláj és holland szakértők július végén már vizsgálódtak a katasztrófa helyszínén, de a Délkelet-Ukrajnában akkor zajló heves harcok miatt pár nap után kénytelenek voltak elutazni onnan.

Najib Razak malajziai miniszterelnök kedden korlátlan hozzáférést követelt a katasztrófa helyszínéhez és bejelentette, hogy hétfőn Ukrajnába küldtek egy maláj kutatócsoportot. Az ország védelmi minisztere kedden az ukrán fővárosban ugyanakkor azt mondta, hogy nem akarják veszélynek kitenni saját embereiket és a többi külföldi szakértőt, mivel a tűzszünet ellenére Délkelet-Ukrajnában folytatódtak a harcok.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatán 43 malajziai állampolgár tartózkodott. Közülük eddig 34 áldozat földi maradványait szállították haza. A tragédiában összesen 298-an vesztették életüket, többségük holland állampolgár volt.

A Holland Biztonsági Testület kedden közzétett előzetes jelentése szerint a Boeing-777-es július 17-én több, kívülről érkező, nagy mozgási energiájú tárgy okozta szerkezeti károsodás miatt még a levegőben darabokra szakadt Délkelet-Ukrajna felett.

Moszkva azzal vádolja Kijevet, hogy ukrán fegyveresek találták el Buk típusú légvédelmi rakétával a maláj utasszállítót júliusban, míg Kijev és a Nyugat feltételezése szerint oroszbarát szakadárok lőtték le a Boeinget Buk légvédelmi rakétával.