Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Aláírta az egyiptomi államfő a gyülekezési szabadságot korlátozó törvényt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Aláírta vasárnap az ideiglenes egyiptomi államfő a gyülekezési szabadságot korlátozó törvényt - derült ki az állami televízió jelentéséből. Jogvédő csoportok szerint a jogszabály kriminalizálja a békés tüntetéseket, és feljogosítja a hatóságokat azok erőszakos feloszlatására.

Az Adli Manszúr által kihirdetett törvény értelmében nyilvános gyűlést ezentúl csak a rendőrség előzetes tájékoztatása után lehet tartani.

Mintegy húsz egyiptomi jogvédő szervezet közös közleményben tiltakozott a szóban forgó jogszabály ellen, amellyel - mint írták - a kormány a Hoszni Mubarak bukásához vezető 2011-es népfelkelés vívmányaiból vesz vissza.

Hádzim el-Beblávi egyiptomi kormányfő a francia hírügynökségnek mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a törvény nem a gyülekezési jogot korlátozza, hanem a demonstrálók jogainak védelmét szolgálja. Egy kormányzati forrás azt is elmondta, hogy a kezdeti törvénytervezeten módosítottak is: a demonstráció megtartása előtt - a korábban előirányzott hét helyett - három nappal kell értesíteni a tervezett tüntetésről a hatóságokat.

Vasárnap - a vitatott törvény kihirdetésének idejére időzítve - a Muzulmán Testvériség több ezer híve demonstrált Kairóban és más városokban.

Az as-Shorúk című kairói lap vasárnapi számában eközben arról írt, hogy egy arab állam az időközben betiltott Muzulmán Testvériség egyik tagjának hétmillió dollárt (mintegy 1,5 milliárd forintot) adott a hadsereg által július elején megbuktatott és bebörtönzött államfő, Mohamed Murszi kiszabadításának megszervezésére. Az újság nem közölte, melyik országról van szó.