Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiszabadult a kalózok fogságából az október végén elrabolt két amerikai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Váltságdíj kifizetése után kiszabadult a kalózok fogságából az a két amerikai matróz, akit október végén raboltak el Nigéria partjainál egy tankhajóról.

A Fox News hírtelevízió idézte kedden Drew Bailey amerikai külügyi szóvivőt, aki szerint az amerikaiak már úton vannak hazafelé.

Az amerikai hatóságok ellenzik azt, hogy váltságdíjat fizessenek elrabolt amerikaiakért, de a magáncégek saját belátásuk szerint járhatnak el, ha alkalmazottaik kerülnek bajba.

A nigériai partok közelében az idén harmadával nőtt a kalóztámadások száma. Az Afrika szarvának nevezett régió kalózvizein közlekedő hajók fedélzetén ma már fegyveres őrök vannak, de a nyugat-afrikai térségben ez még nem annyira elterjedt, így a hajók személyzete ott általában nem rendelkezik számottevő fegyverzettel.

A hajókat általában rakományukért - leginkább a szállított üzemanyagért - támadják meg, és ennek megszerzése után az elrabolt tengerészeket rendszerint szabadon engedik, noha az emberrablás is jövedelmező tevékenység a bűnözők számára a deltavidéken, amely Afrika legnagyobb energiaipari központja.

A külföldi cégek több mint 50 éve termelnek ki kőolajat a Niger deltájában. Noha ebből a nigériai kormánynak is több milliárd dollár haszna származik, a deltavidék lakossága nagy szegénységben él. Az országrészben 2006-ban felkelés tört ki, amelyet közvetlenül az robbantott ki, hogy szélsőségesek és köztörvényes bűnözők felrobbantottak több vezetéket és külföldi munkásokat raboltak el.