eur:
392.93
usd:
366.23
bux:
66814.5
2024. április 26. péntek Ervin

Kiszabadult a kalózok fogságából az október végén elrabolt két amerikai

Váltságdíj kifizetése után kiszabadult a kalózok fogságából az a két amerikai matróz, akit október végén raboltak el Nigéria partjainál egy tankhajóról.

A Fox News hírtelevízió idézte kedden Drew Bailey amerikai külügyi szóvivőt, aki szerint az amerikaiak már úton vannak hazafelé.

Az amerikai hatóságok ellenzik azt, hogy váltságdíjat fizessenek elrabolt amerikaiakért, de a magáncégek saját belátásuk szerint járhatnak el, ha alkalmazottaik kerülnek bajba.

A nigériai partok közelében az idén harmadával nőtt a kalóztámadások száma. Az Afrika szarvának nevezett régió kalózvizein közlekedő hajók fedélzetén ma már fegyveres őrök vannak, de a nyugat-afrikai térségben ez még nem annyira elterjedt, így a hajók személyzete ott általában nem rendelkezik számottevő fegyverzettel.

A hajókat általában rakományukért - leginkább a szállított üzemanyagért - támadják meg, és ennek megszerzése után az elrabolt tengerészeket rendszerint szabadon engedik, noha az emberrablás is jövedelmező tevékenység a bűnözők számára a deltavidéken, amely Afrika legnagyobb energiaipari központja.

A külföldi cégek több mint 50 éve termelnek ki kőolajat a Niger deltájában. Noha ebből a nigériai kormánynak is több milliárd dollár haszna származik, a deltavidék lakossága nagy szegénységben él. Az országrészben 2006-ban felkelés tört ki, amelyet közvetlenül az robbantott ki, hogy szélsőségesek és köztörvényes bűnözők felrobbantottak több vezetéket és külföldi munkásokat raboltak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×