eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Ámokfutók Breiviktől Szerbiáig

Tizenhárom embert ölt meg egy hatvanéves férfi Belgrád közelében. Lőfegyveréből tüzet nyitott szomszédaira, megölt hat férfit, hat nőt és egy csecsemőt, majd megpróbált saját feleségével is végezni. Összefoglaló az elmúlt évek ámokfutásairól.

Az elmúlt három évben Európában tíz ámokfutó kilenc országban 123 embert mészárolt le.

Moszkvai Breivikként emlegették a 30 esztendős Dmitry Vinogradovot, aki tavaly novemberben egy gyógyszertári hálózat irodájában 6 embert lőtt le közvetlen közelről gépkarabélyával. A férfi - elmondása szerint - így állt bosszút kollégáin, akik szerinte rábeszélték barátnőjét, hogy szakításon vele. Vinogradovo a lövöldözés előtt öt napon keresztül folyamatosan ivott - mondta a Russia Today angol nyelvű adását tudósító újságíró.

Szűk fél évvel korábban, tavaly májusban egy finn kisvárosban egy 18 esztendős férfi a háztetőről lövöldözve ölt meg két embert, hetet megsebesített - mindkét gyilkos katonai gyakorlóruhában lövöldözött.

2012 márciusában egy délnyugat-németországi kisvárosban egy 78 éves nyugdíjas mészárolt le két orvost, egy ápolónőt és egy rendőrt pedig megsebesített, majd végzett magával is.

2011. decemberében egy 33 éves ámokfutó szintén öngyilkos lett, miután Liege-ben a bíróság épülete előtt kézigránátokat robbantott fel, majd lövöldözni kezdett.

Futva menekülnek a térről menedéket keresve az emberek a The Telegraph videófelvételén. A belga városban a forgalmas karácsonyi vásár közelében történt a támadás: hatan meghaltak, több mint 120-an megsebesültek. A marokkói származású Nordine Amrani a fegyverek megszállottja volt, 6 éve kanabis ültetvényt és rengeteg fegyvert találtak otthonában a rendőrök.

2011 novemberében a csehországi Kunovice repülőgépgyárban egy férfi nyitott tüzet az ott dolgozókra, majd a rendőrök kiérkezése után elbarikádozta magát, két túszával és magával is végzett.

2011. július 22-én egész Európát sokkolta a norvég Anders Breivik ámokfutása, aki pokolgépet robbantott Osló kormányzati negyedében, majd egy közeli szigeten a kormányzó párt ifjúsági táborában 69 embert lőtt le. A robbanásban 8-an vesztették életüket.

A 21 év börtönbüntetésre ítélt szélsőjobboldali elveket valló, fegyverimádó férfi a bírósági eljárás során nem tanúsított megbánást, folyamatosan azt hangoztatta, hogy hazájáért cselekedett, és ezért nem vonható felelősségre.

2011 áprilisában Hollandiában hatan meghaltak, 16-an megsebesültek egy bevásárlóközpontban történt lövöldözésben, 2010 szeptemberében Németországban egy 41 esztendős ügyvédnő végzett férjével és 5 éves fiával, majd egy kórházban megölt egy ápolót és megsebesített egy rendőrt. Az ámokfutót a rendőrök lőtték le.

Kedden 13 ember életét oltotta ki egy hatvanéves férfi a Belgrádtól délre fekvő Mladenovac közelében. A híradások szerint a férfi először a fiát és az édesanyját lőtte le, majd rálőtt a feleségére, akit súlyosan megsebesített. Ezután kiment a házából, és házról-házra járva lövöldözni kezdett pisztolyával, amelyre volt fegyvertartási engedélye. Négy szomszédos házban rendezett vérengzést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×