eur:
393.14
usd:
366.26
bux:
66809.3
2024. április 26. péntek Ervin

A dohányosok kevésbé termelékenyek

A dohányosok kevésbé termelékenyek és gyakrabban betegek - derül ki a francia Dohányzásmegelőzési Hivatal által megrendelt felmérésből. A kutatás apropóját az adta, hogy Franciaországban éppen három éve tiltották be a munkahelyeken a dohányzást. A csaknem kétezer ember bevonásával készült felmérés egyebek mellett azt is kimutatja, hogy a napi egy doboz cigarettát "fogyasztó" dolgozók munkahelyükön naponta átlagosan nyolc cigarettaszünetet tartanak, melyek - szintén átlagban számolva - 80 percnyi leállást jelentenek.

Egyelőre nem tudni, hogy a munkáltatói oldalon milyen reakciókat váltanak majd ki a csütörtökön közölt eredmények, annyi bizonyos, hogy azok egyáltalán nem festenek hízelgő képet a dohányos alkalmazottakról. "Ez az első eset, hogy feltárjuk az elszívott cigarettamennyiség és a munkahelyi szünetek közötti összefüggéseket" - nyilatkozta a számokat ismertetve Bertrand Dautzenberg tüdőgyógyász professzor, a Dohányzásmegelőzési Hivatal elnöke.

A 18 és 65 év közötti lakosságot érintő felmérés során egyébként nem csak az derült ki, hogy a dohányos munkavállalónak gyakrabban kell szünetet tartania káros szenvedélye miatt, hanem az is, hogy a nemdohányzókhoz képest lényegesen többször késnek el a munkahelyükről, és nem is akárhogyan: átlagosan negyedórával később érkeznek meg.

A megbetegedési arányok is jól mutatják a különbséget: a megkérdezett dohányosok 19 százaléka az elmúlt félévben legalább egyszer táppénzen volt, szemben a nemdohányzók 11,5 százalékával, és az előbbiek lényegesen többször számoltak be arról is, hogy problémáik vannak az összpontosítással.

A dohányosok becsületét egyébként némiképp menti az az adat, hogy csupán minden második megkérdezett gyújt rá a munkahelyén. A főnök magatartása e területen is mintaadó: a dohányosok 64 százaléka gyújt rá a munkahelyen, ha felettesük is cigarettázik, nemdohányzó vezető esetén ez az arány 51 százalék. Ennek oka Bertrand Dautzenberg szerint az, hogy a dohányos főnök kevesebb szemrehányást tesz beosztottainak.

Érdekességnek számít, hogy minél magasabban helyezkedik el valaki a vállalati hierarchiában, annál kevésbé gyújt rá. A tisztviselőknél, valamint a szellemi tevékenységet folytatóknál 21 százalékos a dohányosok aránya, az alkalmazottak, a kézművesek és a kereskedők esetében három százalékkal több, a munkásoknál viszont 33 százalékot mértek.

Hierarchia ide vagy oda, a legkevesebb dohányos a mezőgazdaságban dolgozók közül kerül ki, arányuk mindössze 17 százalék. Bertrand Dautzenberg szerint ennek az egyik magyarázata az, hogy ezek az emberek munkájuk jellegéből fakadóan általában egyedül dolgoznak, így nincsenek dohányos kollégák, akik mintát adhatnának vagy jelenlétükkel nyomást gyakorolhatnának rájuk. A professzor szerint ugyanis szokásaink nagymértékben függnek azoktól, akikkel összejárunk, más szóval: a "társadalmi nyomásnak" komoly szerepe van abban, hogy valaki rágyújt-e vagy sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×