eur:
388.58
usd:
360.89
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Amerikai bizonyítékok Észak-Korea és Szíria nukleáris együttműködésére

Miközben Észak-Korea azt állítja, hogy előrelépés történt az atomprogramjáról szóló tárgyalásokon, amerikai hírszerzési vezetők bejelentése ismét elmérgesítheti a viszonyt. Washington azt állítja: bizonyítékai vannak arra, hogy Phenjan segítséget nyújtott Szíriának egy atomreaktor építéséhez, és hogy a segítség azután sem szűnt meg, hogy az izraeli légierő lebombázta a komplexumot.

Nevük elhallgatását kérő amerikai illetékesek több amerikai médiumnak is azt mondták: felvételeik vannak arról, hogy észak-koreaiak voltak jelen a tavaly szeptemberben megsemmisített szíriai nukleáris létesítmény területén. Szíria tagadta, hogy atomprogramot folytatna, és sokáig Izrael sem volt hajlandó megerősíteni a légierő által támogatott kommandós akció hírét.

Ha felépítették volna, a reaktor atomfegyvergyártáshoz alkalmas plutóniumot állíthatott volna elő - mondta egy amerikai illetékes, még azelőtt, hogy zárt ülésen döntéshozók elé tárta volna az állítólagos bizonyítékokat.

Az illetékes szerint a reaktort nem arra tervezték, hogy áramot termeljen, és még azelőtt megsemmisítették, hogy fűtőanyag került volna bele. A New York Times és a Washington Post szerint a videofelvételeken azt látni, hogy észak-koreaiak tartózkodnak a reaktornál, amely hasonlít az észak-koreai jongbjoni komplexumhoz.

Nem tudni, hogy mindez hogyan befolyásolja majd az észak-koreai atomprogramról folyó hatpárti nemzetközi tárgyalásokat. A megbeszélések hosszú hónapok óta gyakorlatilag elakadtak, bár Phenjan épp most állította azt, hogy elmozdultak a holtpontról.

Egymást vádolják


Észak-Korea továbbra is azt állítja, hogy az Egyesült Államok háborút akar indítani ellene, Amerika pedig a phenjani fenyegetéssel is indokolja az európai elemeket is tartalmazó rakétapajzs tervét.

Tavaly februárban áttörésként értékelték, hogy Phenjan hajlandónak mutatkozott fő reaktora leállítására és arra, hogy minden részletet nyilvánossá tesz atomprogramjáról. A decemberi határidőt azonban elmulasztotta betartani. Tudósítók szerint a reaktor leállítására már történtek lépések, de Észak-Korea továbbra is adós a teljes körű adatokkal.

Ha megegyezés születne, akkor jelentős gazdasági és diplomáciai ösztönzők ellenében Észak-Korea lemondana az atomtechnológiáról.

Az ügyben a Fehér Ház nem akart megszólalni, bár Robert Gates amerikai védelmi miniszter azt mondta: "rövidesen" nyilvánosságra hozzák az információt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×