eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Németországban is figyelik a fejkendő vitát

Németországban közel 3 millió mohamedán él, így nem meglepő, hogy körükben is érezteti hatását a muzulmán fejkendőviselet egyetemi tilalmának tervezett feloldása körüli törökországi vita. A legtöbb német tartományban ugyanis tilos a tanárnők számára a fejkendő viselése az iskolákban. A diáklányokra viszont nem vonatkozik ez a rendelkezés.

A közelmúltban országos érdeklődés követte azt a pert, amelyet egy ügyvédnő indított Hessen tartomány ellen a fejkendőviselet engedélyezése érdekében. A törvényben szavatolt vallásszabadság durva megsértésének minősítette, hogy Hessenben nemcsak az iskolai oktatóknak, hanem valamennyi közalkalmazottnak megtiltották a fejkendő viseletét, és erre hivatkozva egy bírónőnek sem engedélyezték, hogy bekötött fejjel jelenjen meg a tárgyalóteremben.

A tartomány legfelsőbb bírósága azonban úgy vélte, hogy a tilalom jogos, mert azon a közmegegyezésen alapszik, amely szerint az állami, illetve községi alkalmazottak nem nyilváníthatják ki ruházkodásuk útján sem politikai, világnézeti vagy vallási felfogásukat.

Néhány éve Baden-Württenbergben hasonló okból bocsátottak el egy iskolai tanítónőt, aki a legfelsőbb bíróságig vitte az ügyét, de végül pert vesztett.

A divatszakmát viszont kevésbé aggasztja a tilalom, a nemrég tartott berlini divathéten, ami szakmai szempontból rang- és irányadónak minősül Németországban, a manökenek egy része miniszoknyában ugyan, de bekötött fejjel lépett a kifutóra.

Mint Cora Isabel Stechern, a divatszakma egyik komoly ígérete elmondta, semmit sem lát abban, ha muzulmán nők a korral haladva úgy öltözködnek, hogy egyúttal eleget tesznek a hajat eltakaró vallási előírásoknak is.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×