eur:
392.59
usd:
365.78
bux:
66850.85
2024. április 26. péntek Ervin

Két-két esélyesre szűkült a mezőny az amerikai elnökválasztáson

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint az amerikai elnökválasztási kampányban a republikánusoknál és a demokratáknál is két-két esélyesre szűkült a mezőny. Magyarics Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a demokratáknál Hillary Clinton malmára hajthatja a vizet, hogy a nagyobb, és így több szavazatot jelentő államokban népszerűbb, mint Barack Obama.

Nem váltott ki nagy érdeklődést George Bush utolsó évértékelő beszéde, ugyanis az elnök népszerűsége alacsonyan áll, és nehéz ebben a helyzetben bármilyen jelentősebb kezdeményezést tenni, míg az elnökválasztás körüli izgalmak elterelték a figyelmet a beszédről - vélekedett a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.

A gazdaság egyre rosszabb helyzete miatt egy gazdasági csomagot vártak az elnöktől, de csak egy kisebb csomagot jelentett be Bush - közölte Magyarics Tamás.

Az Amerika-szakértő kiemelte: sok elemző szerint az elnök által bejelentett adókönnyítés nem lesz elég a recesszió megállításához.

Magyarics Tamás kifejtette, hogy a republikánusok továbbra is a neoliberális gazdaságpolitikát képviselik, és az adócsökkentésben látják a megoldást. George Bush azt ígérte, hogy a demokrata többségű kongresszus adóemelést célzó javaslatait megvétózza - tette hozzá.

Demokraták az adócsökkentés ellen

A demokraták ugyanakkor azt tervezik, hogy nem újítják meg a Bush-féle adócsökkentéseket, amelyek így lejárnak, míg a 200 ezer dollárnál többet keresők adóit emelik - hangsúlyozta a szakértő.

A Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa szerint az amerikai elnökválasztási kampányban immár a republikánusoknál és a demokratáknál is két-két esélyesre szűkült a mezőny.

A demokratáknál Hillary Clinton és Barack Obama fej fej mellett áll, de a jövő heti úgynevezett szuper kedd a volt first lady sikereit hozhatja - hangsúlyozta Magyarics Tamás.

A szakértő kifejtette, hogy a nagy államokban Hillary Clinton jól áll, jelentős előnyben van riválisával szemben az előzetes felmérések szerint, ám elképzelhető, hogy a konvenció fog csak dönteni a demokrata elnökjelöltről.

A republikánusok John McCain és Mitt Romney vetélkedésévé szűkül a csata, ugyanis úgy tűnik, hogy Rudy Giuliani elszámította magát, és még azelőtt léket kap kampánya, hogy belelendült volna - emelte ki.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×