eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Drámai változások történtek Nagy-Britanniában

A britek jóval toleránsabbak lettek az elmúlt 20 év során - derül ki egy friss felmérésből. A szigetországiak immár liberálisabban tekintenek a házasság, a szerelmi kapcsolatok, valamint az azonos neműek kapcsolatának kérdésére.

Két évtized során gyökeres fordulat áll be a britek családi életről alkotott vélekedésében - áll a British Social Attitudes jelentésében.

A háromezer fő megkérdezésével készített kutatásból kiderült, hogy drámaian csökkent a hagyományos struktúrák és életminták elfogadása.

Az 1984-es adatfelvétel során a megkérdezett fele mondta azt, hogy helyes szexuális kapcsolatot létesíteni a házasság előtt, jelenleg ez az arány immár hetven százalék.

Egy másik jelentős különbség, hogy az emberek kétharmada immár alig lát eltérést az együttélés és a házasság között, míg mindössze 28 százalék vélekedett úgy, hogy egy házaspárból jobb szülők lesznek, mint az élettársakból.

A megkérdezettek negyven százaléka mondta azt, hogy egy szülő is képes ugyanolyan jól felnevelni egy gyermeket, mint kettő, de amellett is ugyanennyien foglaltak állást, hogy egy gyermeknek jobb az, ha két szülős családban nő fel,

Az emberek háromnegyede szerint nem a válás van káros hatással a gyermekre, hanem a szülők közötti vita és konfliktus.

A megkérdezettek kétharmada vélekedett úgy, hogy egy válás elősegítheti egy új életet kezdését.

Egy másik jelentős változás, hogy a britek nem utasítják el akkora arányban az egynemű párok kapcsolatát, mint korábban. Ezelőtt húsz évvel még a megkérdezettek háromnegyede tartotta rossznak a homoszexualitást, jelenleg 32 százaléka mondja ezt.

A kutatásban résztvevők harmada mondta azt, hogy egy leszbikus pár tagjai is ugyanolyan jó szülők lehetnek, mint egy heteroszexuális pár tagjai, de a meleg férfiakról ennél kevesebben mondták ugyanezt.

A tanulmány egyik szerzője, Simon Duncan professzor szerint immár nem a heteroszexuális házaspár áll a szociális normák középpontjában.

Bizonyos normák azonban továbbra is változatlanok: a házasságtörést továbbra is az emberek nagy része, 85 százaléka helyteleníti, főleg, ha a félrelépő fél gyermekes családját hagyja el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×