eur:
388.61
usd:
360.95
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Érdekes alku Balin: még 15 évig nőhetne a károsanyagok kibocsátása?

Úgy tűnik, egy nappal tovább tart az ENSZ Balin zajló klímacsúcsa, mert a felek közel kerültek egy kompromisszumhoz. Az amerikai delegáció egyik vezető illetékese azt mondta: küszöbön áll a megállapodás az EU-val.

Időhúzás, fenyegetőzés, ultimátumok - az ENSZ klímakonferenciának résztvevői mindegyik tárgyalási technikát megtapasztalták. A tanácskozásnak a program szerint pénteken kellett volna befejeződnie, de kudarc fenyegetett, mert nem sikerült meggyőzni az Egyesült Államokat, Kanadát és Japánt az éghajlatváltozást okozó gázok emissziójának korlátozásáról.

Puhítanák a szöveget

Harlan Watson, Bush elnök főtárgyalója azonban a konferencia utolsó napján azt mondta: szerinte meglesz a megállapodás. Yvo de Boer az ENSZ éghajlati főilletékese pedig közölte: a résztvevők keményen dolgoznak és "küszöbön áll az alku".

Washingtont eddig az zavarta, hogy az EU már a mostani - még nem kötelező erejű - záródokumentumban is azt akarta látni, hogy a fejlett államok megfogalmazzák a célkitűzést, hogy 25-40 százalékkal csökkenteniük kell az üvegházi gázok légkörbe juttatását.

Az Egyesült Államok szerint ez azonban kényszerpályára helyezné a két év múlva esedékes nemzetközi egyezményt előkészítő további tárgyalásokat.

George Bush elnöksége alatt Washington hosszú ideig azt is vitatta, hogy a globális felmelegedés az emberi tevékenység eredménye, és az ellenintézkedéseket negatív gazdasági hatásuk miatt elutasította.

A Reuters birtokába került egyik szövegtervezet szerint a résztvevők elállnának attól, hogy 2020-ig 25-40 százalékkal kell csökkenteni az emissziót, viszont megfogalmaznák az elvárást, hogy a kibocsátás még 10-15 évig nőhessen, és 2050-re a 2000-es szinthez képest jelentősen visszaessen.

Egy másik tervezetben ugyanakkor benne maradtak a keményebb, konkrét célkitűzések.

Az erdők védelmében nincs vita

Amiben sikerült megállapodni, az az erdőírtás és az erdők pusztulásának akadályozása. A házigazda Indonéziában is például jelentős esőerdő területeket tisztítanak meg, hogy az oda ültetett fákból pálmaolajat nyerjenek.

A küldöttek megegyeztek az úgynevezett kreditek kérdésében is, azaz, hogy a gazdag országok és cégek pénzzel támogatnák az erdők megóvását a fejlődő államokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×