eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mindenki megdöbbent a legújabb adatok láttán

Tíz év óta idén először sikerült Németországban lassítani a születések számának hanyatlását. Németország az Európai Unió legtöbb tagállamához hasonlóan fokozódó elöregedéssel küzd, ezért a hír általános megkönnyebbülést váltott ki, annak ellenére, hogy mindez váratlan kiadást jelent a költségvetésnek.

Január óta valamivel több, mint félmillió újszülött látta meg a napvilágot, ami az előző évi adathoz viszonyítva 1 százalékos növekedést jelent.

Németországban az újraegyesülés óta fokozatosan csökkent a születések száma. A hatóságok már rég meghúzták a vészharangot és a médiában is riasztó előrejelzések láttak napvilágot a társadalom egyre gyorsuló elöregedéséről.

A kormány a családi pótlék reformja és más gyermekvédelmi intézkedések útján igyekszik elősegíteni a népszaporulatot, így érthető módon a statisztikai hivatal most közétett adatát minden szinten reménykeltőnek minősítették.

A születések számának emelkedését a berlini családügyi minisztériumban is bíztatónak nevezték, annak ellenére, hogy az eredetileg tervezettnél 130 millió euróval többet kell idén családi pótlék fizetésére fordítani.

Megfigyelők szerint a népszaporulat csökkenésének lelassulása elsősorban arra vezethető vissza, hogy jelentősen emelték az újszülöttek után fizetett állami segély összegét és egy intézkedéssel elősegítették a gyes után ismét munkába álló nők gyermekeinek óvodai elhelyezését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×