Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy év alatt 160 ezer forgalmi dugó

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német autópályákon egy év alatt kereken 160 ezer forgalmi dugó akadályozza a közlekedést. Ez nemcsak a környezetet károsítja, hanem az autósoknak is kemény anyagi érvágást jelent. Sokak szerint a dugók száma akkor csökkenne, ha korszerűsödnének a német sztrádák.

Az autópályákon fellépő torlódások évente összesen 288 millió euróba kerülnek a gépkocsi-tulajdonosoknak, ugyanis ekkora összegű benzin megy szabályosan füstbe a várakozások során. Mint a tekintélyes közlekedési kutató, Frank Schmid tanulmánya kimutatja, évente 160 ezer alkalommal lép fel közlekedési dugó a többsávos autópályákon.

Ennek során egy év alatt 714 ezer tonna környezetkárosító szén-dioxid kerül a levegőbe. A szakértő kiszámította azt is, hogy az autósok összesen 320 ezer órát rostokolnak forgalmi torlódásokban.

Mindez jelentősen csökkenteni lehetne, ha következetesebben használnák a modern technika lehetőségeit, és ütemesebben folyna az autópályák szélesítése. A Bildzeitung című bulvárlapban megjelent tanulmány szerint a dugók kialakulásában jelentős szerepet játszanak az időjárási viszontagságok, valamint a balesetek is.

Ezzel kapcsolatban Sigmar Gabriel közlekedési miniszter ismét a sebességkorlátozás bevezetése ellen foglalt állmást. Azonban úgy vélte: idővel Németországban sem lehet majd korlátozás nélkül száguldozni az autópályákon.

A legtöbb európai országban 120 vagy 130 kilométer az autópályákon megengedett óránkénti sebesség felső határa.