eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Franciaországban is a nyugdíjkedvezmények kurtítása miatt áll az ország

A vasutasok és közlekedési dolgozók után immár a közalkalmazottak is sztrájkba léptek Franciaországban Sarkozy elnök átalakítási tervei ellen tiltakozva. A lépés nyomán sok iskolában szünetel a tanítás, zárva tartanak a postahivatalok és folytatódik a közlekedési káosz.

A közalkalmazotti sztrájk rögtönzésre készteti a francia szülőket. A tanárok munkabeszüntetése miatt például sokan otthon maradtak a gyerekükkel, de volt aki a munkahelyére, vagy éppen tüntetésre vitte őket.

A közlekedési dolozókhoz csatlakozott közalkalmazottak tiltakozása az egyik legnagyobb próbatétel a költségvetési reformot meghirdető Nicolas Sarközy elnöknek.

Nem dolgozik a tanárok többsége, tiltakoznak az egyetemi diákok

A gimnáziumi tanárok közel kétharmada a tervezett létszámcsökkentés miatt hagyta abba a munkát, többtucat egyetemen pedig az intézményeknek adandó nagyobb autonómia miatt tiltakoznak a diákok.

Még az energiaipari dolgozók is hallattak magukról, és közel 9 százalékkal csökkentették egyes atomerőművek áramtermelését.

Egy héttel a közlekedési sztrájk kezdete óta, a szakszervezetek és a kormány farkasszemet néznek egymással és azt várják, hogy ki hátrál meg előbb.

Napi 300-400 millió euróba kerül Franciaországnak

Eric Woerth költségvetési miniszter azt mondta, hogy a néhány napig tartó munkabeszüntetés még elviselhető, de nyilvánvaló következményei lesznek, ha elhúzódik. A francia gazdaság ugyanis minden egyes nappal 300-400 millió eurót veszít.

A másokkal szemben előnyösebb nyugdíjjogokkal rendelkező közlekedési dolgozók a sztrájk folytatása mellett döntöttek, így most, a közalkalmazottak tiltakozásával együtt olyan benyomás alakulhat ki, mintha Franciaországot elöntötte volna a tiltakozási hullám.

A közalkalmazottak azt sérelmezik, hogy Sarkozy karcsúsítani akarja az állományt és nem akar új dolgozókat felvenni a nyugdíjba vonulók helyére.

A közvélemény nem rajong a sztrájkolókért, de megegyezést akar

Annak ellenére, hogy ismét hallatják a hangjukat - a fogalmazásuk szerint a Sarkozy-rezsim megdöntését akaró - diákcsoportok, Franciaország korántsem a militáns tiltakozás melegágya - jegyezte meg a brit Sunday Times.

A franciák nagy része nem támogatja a közlekedési dolgozókat, de annak sem örül, hogy szerinte a keménykedő kormány nem próbál megoldást kidolgozni.

A tárgyalások szerdán kezdődnek újra, de a kormány nem akar engedni abból a tervéből, hogy megreformálja a "különleges nyugdíjak" rendszerét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×