eur:
388.49
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Dohányzási tilalom egész Európában

Teljes körű dohányzási tilalom bevezetését javasolta az Európai Unió országaiban az Európai Parlament környezetvédelmi és közegészségügyi bizottsága. A várhatóan két éven belül bevezetésre kerülő tilalom érintene minden zárt munkahelyet, a vendéglátóipart, az összes középületet és tömegközlekedési eszközöket.

Magyarország már a javaslat megszületésekor támogatta az ötletet - mondta el az InfoRádióban Hegyi Gyula, szocialista európai parlamenti képviselő.

Mint mondta, a tagállamokban évente összesen 650 ezer ember hal meg a dohányzás következtében. Köztük a becslések szerint 80 ezren vannak a passzív dohányosok, azaz azok, akik éppen a tilalomba bevonandó nyilvános helyen kénytelenek beszívni a dohányfüstöt.

Egy felmérés szerint ráadásul az emberek 86 százaléka támogatja a tiltást, holott csak 70 százalék a nemdohányzók aránya.

Az európai képviselő nem fél attól, hogy az intézkedés hatására csökkenne az éttermek vagy más vendéglátóhelyek forgalma, mert mint mondta, ez például Írországban sem következett be, ahol már nem lehet a kocsmákban rágyújtani.

Ráadásul, ha mindenhol betiltják, akkor az emberek csak nemdohányzó helyek között választhatnak, az éttermekről pedig valószínűleg nem fognak lemondani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×