eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az orvosok évente másfél milliárd eurót ajándékoznak a munkaadóknak

Katasztrofális a helyzet a német kórházakban - így kommentálta a német orvosi szövetség elnöke a kórházi munkakörülményekről készült legújabb felmérést, amelyből többek között kiderült az is, hogy minden második orvos más állás keresésén töri a fejét.

A nemrég kötött munkaszerződések ellenére a kórházakban szabályosan kizsákmányolják az orvosokat - jelentette ki Frank Ulrich Montgomery, és bizonyítékként idézte a legfrissebb felmérést, amely szerint az évi 56 millió túlóra alig egy tizedét fizetik ki nekik. Más szóval a kórházi doktorok évente közel másfél milliárd eurót ajándékoznak munkaadóiknak.

Egy-egy orvos hetente átlagosan 60 órát tölt a kórházban, holott a törvénybe foglalt heti munkaidő 40 óra. Ez jórészt abból fakad, hogy legalább 5 ezer munkahely betöltetlen.

Igaz, tolongás sincs ezen a téren, mert a legtöbb kezdő orvos tisztában van azzal, hogy a klinikákon és kórházakban olyan elfoglaltság vár rájuk, amely aligha egyeztethető össze a családi élettel. A túlórákért pedig csak a legritkább esetben kapnak fizetés kiegészítést, mert a munkaadók szinte magától értetődőnek tartják a hosszabbított munkaidőt.

A legkirívóbb helyzet az egykori NDK-ban uralkodik, mert ott az orvosok
alapfizetése is elmarad a nyugati szinttől.

A 130 ezer kórházi doktor fele nyíltan bevallotta, hogy ha tehetné, azonnal állást változtatna. Sokan közülük a kivándorlást fontolgatják.

A munkaadók szóvivője visszautasította Montgomery állításait, és rámutatott arra, hogy az orvosi szövetség a felmérés kirívó adataival hangulatkeltésre törekszik a jövőre esedékes új bértárgyalások előtt.

Leszögezte azt is, hogy a közalkalmazottak között a városok és községek tulajdonában álló kórházak orvosai kapják a legmagasabb fizetést.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×