eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szibériai horgásztúrára hívta Putyin az amerikai elnököt

Nem sikerült enyhíteni a tervezett amerikai rakétapajzs miatt kialakult feszültséget az Egyesült Államok szövetségesei és Oroszország között, annak ellenére, hogy George Bush és Vlagyimir Putyin ismét tárgyalt a kérdésről. George Bush ugyanakkor hozzátette: Washington békét köthet Észak-Koreával, ha az feladja atomfegyvereit.

Miközben ismét többtucat, a hidegháború korszakából ismert orosz stratégiai bombázó járőrözik- legutóbb éppen norvég és brit vadászgépek kíséretében -, továbbra sem sikerült elsimítani a Moszkva által ellenzett amerikai rakétapajzs körüli vitát.

George Bush és Vlagyimir Putyin az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) hétvégi ausztráliai csúcstalálkozójának "margóján" találkozott. Az amerikai elnök számára valószínűleg fricskát jelentett, hogy Vlagyimir Putyin éppen megbeszélésük előtt írt alá megállapodást az Egyesült Államok stratégiai szövetségesével arról, hogy Oroszország uránt vesz Ausztráliától.

Az orosz elnök az egyórás találkozó után - riporterek szerint - meglehetősen borús arckifejezéssel azt mondta, hogy mindenekelőtt a rakétavédelemről tárgyaltak.

Egyikük sem bocsátkozott részletekbe arról, milyen további lépésekre lehet számítani, vagy, hogy egyáltalán mi lesz a menetrendje a csehországi és lengyelországi radarállomás, illetve rakéta-egység telepítésének.

Vlagyimir Putyin hozzátette: hamarosan a felek szakértői tárgyalnak majd korábbi ajánlatáról, azaz, hogy egy azerbajdzsáni radarállomás legyen a közép-kelet-európai létesítmények alternatívája. Bár gyakorlatilag maradt a patthelyzet, George Bush "szívélyesnek és építő jellegűnek" nevezte a találkozót.

Szibériai invitálás

Az is kiderült, hogy Vlagyimir Putyin meghívta horgászni Szibériába az amerikai elnököt. Az orosz államfő nemrég félmeztelenül, terepszínű katonanadrágban, kezében horgászbottal fényképeztette magát. Nyugati kommentátorok siettek megjegyezni, hogy az imázs az új, kemény orosz külpolitikai irányvonalat jelképezi.

A csúcs másik fontos fejleménye, hogy George Bush közölte: kész békeszerződéssel lezárni a több mint 50 éve befejeződött koreai háborút, ha Észak-Korea leszereli atomfegyvereit.

Phenjan a csúcsra időzítve bejelentette: kínai, orosz és amerikai szakértők utaznak a jövő héten az országba, hogy felmérjék, miként lehet üzemen kívül helyezni az ottani nukleáris létesítményeket.

A keményvonalas kommunista vezetésű állam atomprogramja leépítéséért cserébe külföldi segélyeket és a diplomáciai kapcsolatok szélesítését szeretné elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×