eur:
388.81
usd:
361.77
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Elveszettnek hitt felvételek leplezik le a terroristákat

A Spiegel hamburgi hírmagazin főszerkesztőjének sikerült felkutatni azokat a hangszalagokat, amelyek több mint 30 évvel ezelőtt a stuttgarti bíróság zárt tárgyalásán készültek a Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali terrorcsoport vezetői elleni per során. A hangfelvételeket felhasználják a szeptember elejére tervezett tévés dokumentumfilmben.

30 éven át elveszettnek hitték az eredeti hanganyagot, de a Vörös Hadsereg Frakcióról készülő dokumentumfilm készítői, köztük a Spiegel főszerkesztője, a stuttgarti fellebbviteli bíróság archívumában váratlanul rábukkant a hangszalagokra.

A hatóságok, valamint az akkori per vádlottjainak beleegyezésével mintegy 12 órás felvétel állt a rendelkezésükre a két részes történelmi dokumentum-műsor összeállításánál. Ebből részleteket játszanak be a szeptember elejére tervezett adásban, amelynek során a Vörös Hadsereg Frakció bíróság elé került - és azóta elhunyt - valamennyi vezetője, köztük Ulrike Meinhof, Andreas Baader és Gudrun Ensslin vallomása is hallható lesz.

Radikális diákmozgalomból nőtt ki

A Vörös Hadsereg Frakció vagy más néven, két alapítójáról, Andreas Baaderről és Ulrike Meinhofról elnevezett Baader-Meinhof Csoport 1968-ban a radikális baloldali diákmozgalmakból kinőtt nyugat-német terrorcsoport volt, amely a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi anyagi és a palesztin terrorszervezetek fegyveres támogatását is élvezte.

A csoport a működését 1968. április 2-án, két frankfurti áruházlánc felgyújtásával kezdte meg. Ezért az akcióért Andreas Baadert és Gudrun Ensslint három éves börtönbüntetésre ítélték. A Konkret magazin egyik ismert baloldali újságírója, Ulrike Meinhof meglátogatta őket a börtönben, ahol sikerült őt meggyőzniük nézeteik helyességéről.

Az RAF a később ismertté vált formájában 1970. május 14-én tűnt fel a színen, amikor is egy fegyveres kommandója immár a közben csatlakozott Ulrike Meinhof vezetésével kiszabadította a foglyokat a börtönből. Az ezt követő években a Vörös Hadsereg Frakció számos ember életét követelő merényleteket követett el.

Börtönbüntetés a vezetőknek

Vezetőik egy részét 1974-ben sikerült letartóztatni, és az 1975. május 21-én kezdődött perben Baadert, Ensslint, Meinhofot és Raspét 10 évnél hosszabb börtönre ítélték. Az önmagával meghasonlott Ulrike Meinhof 1976. május 9-én felakasztotta magát a cellájában.

Követőik a 90-es évek elejéig több merényletet hajtottak végre, de vezetőik idővel rendőrkézre kerültek, és a szervezet időközben feloszlatta önmagát.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×