eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Már adót is kivetnek a klímaváltozás ürügyén

Lapértesülések szerint a berlini kormány újabb adó kivetésével akarja fedezni az elektromos berendezések hatékonyságát célzó kutatásokat. Az energiafelhasználók úgynevezett klímafillérekkel járulnának hozzá az áram gazdaságosabb felhasználásához.

Kormánykörökből származó dokumentumok alapján a Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy hamarosan újabb adó kivetése várható.

A Klíma- és energiaprogram feliratot viselő tervezet értelmében a felhasznált áram minden kilowattja után egy cent lenne a klímafillér, a háztartási gáz esetében a köbméter, a fűtőolaj viszonylatában pedig az eltüzelt liter lenne a mértékegység, amely után kivetnék az új adót.

A lap utal arra is, hogy a tavalyi adatok alapján számolva a klímafillérekből legalább kétmilliárd euró folyna az államkasszába. Az összeg jelentős részét az elektromos készülékek hatékonyabb működésére irányuló kutatások finanszírozására fordítanák.

Mindez kapcsolatban áll a kancellár környezetvédelmi törekvéseivel.

Időközben nyilatkozott a kormány környezetvédelmi minisztere is, aki hangoztatta, hogy nem tervezi a klímafillérek bevezetését. Nem zárta ki azonban, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung abból a tervezetből idézett, amelyet a gazdasági minisztérium készített az augusztusban esedékes energiaügyi kormányértekezletre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×