eur:
391.21
usd:
365.43
bux:
68079.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Éles vitát váltott ki a német belügyminiszter szigorítás terve

Berlinben a belügyminiszter ismét sürgette, hogy a biztonsági szerveket az eddiginél nagyobb hatáskörrel ruházzák fel a terrorizmus fenyegetésének elhárítására. A javaslatok azonban még a koalíciós partner körében is ellenállást váltottak ki, egyes ellenzéki vezetők pedig már a belügyminiszter lemondását követelik.

A kisebbik koalíciós partner, a Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője határozottan elutasította a belügyminiszter tervét, és leszögezte: ha a kérdés a törvényhozásban napirendre kerül, a pártja ellene szavaz. Peter Struck felháborítónak nevezte azt is, hogy Wolfgang Schäuble megbízhatatlan partnerként próbálja beállítani a szociáldemokratákat, mert ellenzik javaslatait.

Kifogásolta azt is, hogy a G-8-ak heilegendammi csúcsértekezlete idején a hadsereg felderítőgépei ellenőrző repüléseket végeztek a találkozó ellen tiltakozó csoportok gyűlései felett. A frakcióvezető szerint a belügyminiszter így próbálja meg gyakorlattá tenni a hadsereg bevetését belbiztonsági céllal, holott ezt az alkotmány kifejezetten tiltja.

Mint ismeretes Schäuble a közelmúltban többször is síkraszállt amellett, hogy a belbiztonsági erők tevékenységébe vonják be a hadsereg alakulatait is. Mindezt hétvégén tett nyilatkozatában megtoldotta azzal is, hogy teremtsenek megfelelő jogi kereteket terroristagyanús személyek esetleges lelövésének engedélyezésére is.

A terroristák kommunikációs csatornáinak felszámolására javasolta azt is, hogy a gyanús személyeket fosszák meg mobiltelefonjuktól, valamint az internet-hozzáférhetőségtől is.

A belügyminiszter legújabb indítványát az ellenzék is határozottan visszautasította. Egy szabaddemokrata vezető epés megjegyzése szerint a lakosságot már nem annyira a szélsőséges személyektől, hanem magától a belügyminisztertől kellene megvédeni.

A rendőrség szóvivője pedig arra mutatott rá, hogy a belügyminiszter szünet nélkül újabb szigorításokat követel, miközben a rendőrségnek arra sincs elegendő embere, hogy gondoskodjék a leggyanúsabb 100 személy állandó megfigyeléséről.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:43
×
×
×
×