eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csehül áll a radar támogatottsága

A csehek többsége határozottan ellenzi az amerikai radarállomás elhelyezését az ország területén - derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatás eredményeiből.

A prágai közvélemény-kutató intézet május elején végzett felmérése szerint a lakosság 61 százaléka határozottan ellenzi, hogy az ország területére amerikai radarállomást telepítsenek A megkérdezettek 30 százaléka viszont támogatja a radar elhelyezését. Tíz megkérdezett közül hét úgy vélte, hogy a radarállomás elhelyezéséről népszavazásnak kellene döntenie.

Mirek Topolánek miniszterelnök közben egy prágai nemzetközi értekezleten hangsúlyozta, hogy az amerikai rakétaelhárító rendszer Közép-Európába telepítendő elemei az egész euroatlanti térséget megvédenék, ezért feltétlenül szükség van rájuk.

Mirek Topolánek szerint, ha Európa saját akaratából nem szentel nagyobb figyelmet a védelmének, akkor civilizációját pusztulás fenyegeti.

A kormányfő megpróbálta eloszlatni Moszkva aggályait, mondván: a Csehországba, illetve Lengyelországba tervezett amerikai bázisok nem lesznek támadó jellegűek, hanem a védelmet szolgálják. Szerinte Oroszországnak nincs oka a félelemre, mert a tervezett csehországi radarállomás és a lengyelországi rakétakilövő bázis nem irányul orosz célpontok ellen.

Várhatóan a radarállomás lesz a legfőbb témája azoknak a megbeszéléseknek is, amelyeket George Bush amerikai államfő jövő kedden folytat a cseh fővárosban. Várható, hogy az amerikai elnök prágai látogatása idején több tiltakozó megmozdulást tartanak a radarállomást ellenző civil szervezetek.

Hanganyag és szöveg: Protics János (Pozsony)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×