eur:
389.58
usd:
362.76
bux:
68012.06
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szexpartikra küldték a szakszervezeti vezetőket

Németországban ismét lebukott egy országosan ismert politikus a Volkswagen vállalati és szakszervezeti vezetőinek korrupciós botrányával összefüggésben. A baloldali Hans-Jürgen Uhl lemondott parlamenti mandátumáról azután, hogy kiderült: Barcelonában és Szöulban is szexorgiákon vett részt, illetve prostituáltakat fizetett neki a német autógyár-óriás azért, hogy könnyebben beleegyezzen a munkakörülmények romlásába a hatékonyságnövelésre szoruló Volkswagennél.

A bukott képviselő egyelőre csak a mandátumát adta vissza, de lemondása nyomán a világsajtó máris emlékeztet: nem Hans-Jürgen Uhl az egyre hevesebben tomboló szex- és korrupciós botrány utolsó áldozata, és nem is ő a legnagyobb fogás.

Cserébe elnézték a romló munkakörülményeket

Magas órabérek, alacsony termelékenység és egyre feszültebb piaci környezet - ezekkel a gondokkal szembesült a Volkswagen autógyár a '90-es években. A gyár vezetése szerkezetátalakítást tartott szükségesnek, a tervekről azonban sejthető volt, hogy megbuknak a szakszervezeti egyeztetéseken.

Hacsak nem sikerül a munkástanácsi vezetőket, akár zsarolással, akár törvénytelen juttatásokkal rávenni, hogy fogadják el azokat. Beleegyezésüket hírhedten hatékony módszerrel próbálta elnyerni a VW. A kelléktárban brazil prostituáltak, luxusszállodák, szexpartik, ajándékok és sok-sok pénz szerepelt.

A kényes és szupertitkos tervet azért indította a VW egy speciális bizottsága, hogy a szakszervezeti "testvérek" úgy élhessenek egy kicsit, mint az igazi főnökök - idézi a világsajtó a Németországban keringő magyarázatokat.

Vagyonok prostituáltaknak

Az ügyészek szerint összesen 1,76 millió euró (majdnem félmilliárd forint) csúszópénzt fizettek ki a társaság humánpolitikai igazgatójától a munkástanácsot vezető Klaus Volkertig, aki aztán pazar utazásokat számolt el üzleti költségként barátainak Dél-Koreába, Brazíliába és Portugáliába.

Maga Volkert sem maradt ki a gyönyöráradatból: 410 ezer euró illant el brazil szeretőjéhez, Adriana Barroshoz, sőt a pásztorórákat prémbundák és ékszerek tették még édesebbé.Peter Hartz, a VW humánerőforrás-vezetője megúszta a börtönbüntetést egy 735 ezer eurós bírsággal, valamint azzal, hogy a bíróságnak részletes vallomást tett a munkástanácsok vezetőinek bevezetéséről a törvénytelen kéjutazások világába.

Cserébe a bíróság nem hívta be tanúskodni kedvenc prostituáltját, Joseliát. A hölgy azonban ezután váratlanul megszólalt, így kiderült, hogy csaknem 740 ezer euróba került a vele zajlott affér a VW-nek.

Hannoveri éjszakák

A vád szerint az urak nemcsak részt vettek a szexorgiákon, de eközben ajándék teljesítménynövelőt csúsztattak a zsebükbe a biztos siker érdekében. Ha pedig nem volt lehetőség vagy idő utazni, egy hannoveri éjszakai bár is tárt ajtókkal várta a munkakörülmények módosításán erősen gondolkodó szakszervezetiseket.

A botrány legújabb áldozata, a baloldali Hans-Jürgen Uhl mindenekelőtt azt vallotta be, hogy ő is ellátogatott ide, illetve, hogy Barcelonában és Szöulban fizetett hölgyek kegyeiért.

A botránynak még koránt sincs vége - állapítja meg német forrásokra hivatkozva a világsajtó. A vizsgálat folytatódik számos szakszervezeti és vállalati ember ellen, amely már nem csak Németországot tartja lázban.

Hanganyag és szöveg: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×