eur:
390.55
usd:
364.11
bux:
68151.21
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Megkezdődtek a húsvéti ünnepek

A húsvéti ünnepek nyitányának számító Nagycsütörtökön XVI. Benedek pápa délelőtt misét mutatott be a Szent Péter bazilikában.

Nagycsütörtök alkalmából - amikor is a katolikus egyházi liturgia szerint a hívők Krisztus utolsó vacsorájára emlékeznek -, a Vatikánban XVI. Benedek a hagyományos szertartáson beszentelte a bérmáláshoz és templomszenteléshez használt olajat, a krizmát. A misén számos bíboros, érsek és püspök volt jelen, köztük a római egyházmegye valamennyi méltósága.

"A húsvéti ünnepkörhöz tartozik az is, hogy a krizmát, illetve a szentelt vizet is ekkor szentelik meg, tehát az egész évre szólóan ekkor kell ezeket a liturgikus cselekedeteket elvégezni ahhoz, hogy azután lehessen használni a krizmát és a szenteltvizet"- mondta Gergely Jenő egyháztörténész.

Gergely Jenő azt is hozzátette a nagycsütörtöki szertartásokról, hogy ezen a napon a katolikus papok ünnepélyesen megújítják fogadalmukat.

"Ez a liturgiával kapcsolatos ünnepség az egyházalapítással, illetve a Szentlélek eljövetelével függ össze, de a húsvéti ünnep - amikor elvégzik a keresztények a szent gyónást, szent áldozást - a papság számára is olyan ünnep, amely alkalmat ad a Krisztus és az egyház iránti elkötelezettségük demonstrálása: a papi fogadalom megújítása" - fogalmazott Gergely Jenő.

A Nagycsütörtök esti szertartással kezdetét veszi a Krisztus szenvedését, halálát és feltámadását kifejező húsvéti szent három nap, amely az egész liturgikus év középpontja.

Nagycsütörtök este XVI. Benedek pápa a lateráni Szent János-bazilikában tizenkét pap lábát mossa meg, így emlékezve az utolsó vacsorára. Ezzel a pápa Jézus Krisztus alázatot és irgalmasságot tanúsító gesztusát idézi fel, amikor a Megváltó az utolsó vacsora alkalmával megmosta apostolainak a lábát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

Még a házasodási szabályokat is átírná a kormány, több ügyintézés is változna

A magyar kormány társadalmi egyeztetésre küldte a digitális állam megvalósításához kapcsolódó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló rendelettervezetet. A Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint a tervezet célja, hogy megteremtse a digitális állampolgárság előregisztráció és a távoli azonosítás rendeleti szintű szabályozását, valamint az elektronikus házassági szándékbejelentés részletszabályainak alkalmazhatóságát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×