eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ukrajna: közel a káoszhoz

Kijevben ismét több ezren tüntetnek, miután Viktor Juscsenko elnök elrendelte a parlament feloszlatását. Az államfői döntést a kormánykoalíció nem hajlandó elfogadni, így az ukrán parlament tovább folytatja az ülésezést.

Elmélyült a tavalyi parlamenti választások óta tartó politikai válság Ukrajnában. Viktor Juscsenko elnök úgy döntött, hogy feloszlatja a parlamentet, és május végére új választásokat ír ki.

Az erről szóló rendeletet már közzétették, amivel az életbe is lépett. A parlament előző este éjszakába nyúló rendkívüli ülést tartott, amelyen a kormányzó többség úgy határozott, hogy nem vetik alá magát a feloszlatásnak, az elnöki rendeletet pedig az alkotmánybíróságon támadják meg.

A parlament utasította a kormányt, hogy ne finanszírozza az előrehozott választásokat.

Kedd délelőtt már mintegy hétezer kormánypárti tüntető gyűlt össze a parlament falainál, hogy a feloszlatás ellen tiltakozzon. Előző éjjel kisebb összetűzésbe keveredtek az ellenzék és a kormányoldal hívei Kijev belvárosában.

Juscsenko elnök azzal indokolta a törvényhozás feloszlatását, hogy annak működése alkotmányellenessé vált, mert már nem koalíciók alkotják a kormánytöbbséget - ahogy annak a törvény szerint lennie kellene -, hanem kisebb-nagyobb képviselői csoportosulások, sőt, egyénenként egyes honatyák.

Emellett pedig a kormánytöbbség és az ellenzék között a viszony olyannyira megromlott, hogy ez már az államfő szerint lehetetlenné teszi a parlament működését.

A tavalyi választásokon az oroszbarát Régiók Pártja kapta a legtöbb szavazatot. Az egykori "narancsos" szövetségesek - bár többségben voltak - mégsem tudtak megállapodni és koalíciót alakítani.

Ezt követően a legkisebb "narancsos" erő, a szocialista párt "kiugrott", és a Régiók Pártjával, valamint a kommunistákkal alakított koalíciót. Ehhez később csatlakozott Juscsenko elnök pártja is, ám frakciójuk nemrég mégis kivált a koalícióból.

A kormányzó Régiók Pártja közölte, hogy negyvenezernyi tüntető készül a fővárosba, hogy megvédje az ukrán parlamentet a feloszlatástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×