eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Közel-keleti megállapodást sürget Merkel

A német kancellár közel-keleti körútjának utolsó állomására, Bejrútba érkezett, ahol tanácskozik a Nyugat által támogatott kormányfővel, valamint a Szíria-barát parlamenti elnökkel. Angela Merkel előzőleg Jordániában és Izraelben járt, és megbeszélésein arra ösztönözte tárgyalópartnereit, hogy ragadják meg a megbékélésre nyíló lehetőséget.

A jeruzsálemi egyetemen díszdoktorrá avatását követően Angela Merkel kijelentette, hogy a két állam megoldása tűnik a legígéretesebb kivezető útnak a közel-keleti válságból. A német kancellár Ehud Olmert izraeli kormányfővel, majd Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott eszmecseréjén is síkraszállt a megbékélésre kínálkozó lehetőség megragadása mellett.

Ez utalás volt az Arab Liga múlt heti javaslatára, amely a kancellár szerint jó tárgyalási alap lehetne, mert az arab országok felajánlották Izrael állami létének elismerését, ha kivonul az 1967-ben elfoglalt területekről, hozzájárul a palesztin állam megteremtéséhez, és engedélyezi a palesztin menekültek hazatérését.

Ehud Olmert is kedvezően nyilatkozott az Arab Liga ajánlatáról, amit a kancellár körében biztató jelként értékeltek. Az izraeli kormányfő ugyanis közölte, hogy hajlandó részt venni egy szaúd-arábiai elnöklettel tartandó arab találkozón.

Merkel Abbász elnökkel folytatott eszmecseréjén felszólította a nemrég alakult palesztin kormányt is, hogy egyértelműen mondjon le az erőszakról, és ismerje el a zsidó állam létjogosultságát.

A kancellár hétfőn a közel-keleti kibontakozásban fontos szerepet játszó Libanonba folytatja körútját, ahol tanácskozik a Nyugat által támogatott Fuád Szinjóra miniszterelnökkel és a Szíria-barát parlamenti vezetővel, Nabih Berrivel.

Németország a múlt év óta egyre nagyobb mértékben veszi ki a részét a libanoni megbékélés előmozdításából, így az ENSZ felkérésére német naszádok cirkálnak a parti vizek mentén, hogy megakadályozzák a tengeri úton történő fegyvercsempészést, de a vámellenőrzésnél is speciális kiképzéssel rendelkező határőrök segítik a libanoni ellenőrök munkáját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×